Visafslag Monnickendam weer in gebruik - Tweede editie Monnickendammer Visdagen

Nieuws

MONNICKENDAM - Monnickendam maakt zich op voor de tweede editie van de Monnickendammer Visdagen. Bezoekers van de Visdagen worden meegenomen naar het Monnickendam van weleer toen de stad talrijke visrokerijen kende die de straten in de rook zetten. Bijzonder is dit jaar dat de visafslag waar de vis vroeger werd aangevoerd en geveild weer in gebruik wordt genomen.
De Monnickendammer Visdagen, zes vrijdagen in de zomer, zijn vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd. Er werd toen een voormalige visrokerij aan de haven weer in gebruik genomen. Langs de kade stonden rokers in vistonnen makreel, paling en sprot te roken. Bezoekers konden genieten van de gerookte vis, die werd uitgesneden en op brood werd geserveerd. Een originele pulpboot voerde pulp (houtsnippers) aan, brandstof voor de rokers en de rokerij. Figuranten in de originele kleding van toen maakten de sfeer compleet. Oude ambachten, een fototentoonstelling over de rokerijgeschiedenis van Monnickendam en een streekmarkt met lokale producten maakte de eerste editie van de Monnickendammer Visdagen volgens de organisatie tot een groot succes.
Dit succes was reden genoeg om ook dit jaar de Monnickendammer Visdagen te organiseren en zelfs uit te breiden. Zo wordt het gebouw aan de kop van de haven weer in gebruik genomen als visafslag. Nagespeeld wordt hoe de net aangevoerde vis destijds werd geveild. Stadsgidsen staan klaar voor een rondleiding door het pittoreske Monnickendam. Zij kunnen alles vertellen over de visrokerijen, maar ook over de watersnoodramp die precies honderd jaar geleden Monnickendam en omstreken teisterde.

Expositie

Speciaal voor dit jaar is een (kunst)expositie ingericht die het verhaal vertelt over deze ramp, de afsluiting van het open water door de aanleg van de Afsluitdijk en de gevolgen hiervan voor de visserij. Rond de haven staan lokale kunstenaars die de taferelen op schilderijen en in beeldhouwwerken vastleggen. Elke week is er, om de stemming compleet te maken, een ander visserskoor.
De Monnickendammer Visdagen vinden op de vrijdagen 15, 22 en 29 juli en 5, 12 en 19 augustus van 11.00 tot 17.00 plaats. Meer informatie is te vinden op de website: www.monnickendammervisdagen.nl.