Lezing bij film over dementie in filmhuis Purmerend

Uit
Als er sprake is van dementie word je in Nederland begeleid door een casemanager.
Als er sprake is van dementie word je in Nederland begeleid door een casemanager. (Foto: Pexels.com)

Als er sprake is van dementie word je in Nederland begeleid door een casemanager. Anjo Schlangen en Anja Niggebrugge hebben beiden vele jaren ervaring als casemanager dementie. Een casemanager is iemand die ondersteuning biedt tijdens de ziekte. 

PURMEREND - Filmhuis Purmerend draait 24 en 25 februari de film ‘Vortex’. Deze gaat over een echtpaar waarvan de vrouw dementerend is. Vanaf 19.30 uur geeft Anjo Schlangen een gratis lezing over dementie vrijdag de 24e februari, Anja Niggebrugge van de Zorgcirkel doet dit zaterdag 25 februari.

Anjo Schlangen en Anja Niggebrugge hebben inmiddels veel mensen met dementie en hun mantelzorgers begeleid. Deze jarenlange ervaring maakt dat zij goed kunnen uitleggen wat er gebeurt als er sprake is van dementie, wat het effect is op het dagelijks leven, relaties en rolpatronen. Ook vertellen zij hoe je op een goede manier kan omgaan met dementie en welke valkuilen je beter kan voorkomen.

De informatie vooraf maakt de film nog indrukwekkender. In de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Film: Vortex

Een bejaard stel wordt uit elkaar gedreven door de dementie van de vrouw, die aan het begin van de film zegt: ‘Het leven is een droom, niet?’ Haar man beaamt het, maar een mooie droom is het niet. Terwijl hij nog bij de tijd is en aan een boek over het verband tussen dromen en films werkt, raakt zij steeds meer het spoor bijster in haar verwarde geest. De man staat machteloos, evenals hun zoon.

De in split-screen getoonde verwijdering tussen de twee oude mensen is een pijnlijk treffende metafoor voor hun gescheiden levens. Gaspar Noë, de regisseur, en cameraman Benoît Debie draaiden ‘Vortex’ met twee simultaan opererende camera’s, om de parallelle beelden geregeld te laten overlappen, rijmen en kruisen.

Aanvang films: 20.00 uur.