Nepkoper op Marktplaats hoeft voor oplichten Wateringer cel niet meer in

112-nieuws
Foto ter illustratie, niet van een betrokkene.
Foto ter illustratie, niet van een betrokkene. (Foto: Pexels)

Rechtbank Noord-Holland heeft op 21 november in Haarlemmermeer uitspraak gedaan in een rechtszaak tegen een Marktplaats-oplichter. Hij maakte tussen 1 februari en 1 september 2019 onder meer een slachtoffer in Wateringen.

Samen met anderen deed hij zich voor als koper op Marktplaats. Ze lichtten verkopers op Marktplaats op, door hun een nep-Tikkie te versturen waarmee de verkopers dachten één cent over te maken ter verificatie. Via de valse link voor een betaalverzoek via Tikkie, waar de verkopers op klikten en hun inloggegevens op invulden, kregen de verdachte en zijn mededader(s) hun bankgegevens in handen. Zo konden ze bij hun digitale bankomgeving. Ze schreven vervolgens geld over naar andere bankrekeningen of kochten online goederen.

€1.258

Behalve in Wateringen woonden de Marktplaats-verkopers die slachtoffer werden van ‘Bas Janssen’ in Bloemendaal, Amsterdam, Breda, ‘t Zand, Heemskerk en Tilburg. Ze hadden onder andere rekeningen bij de ABN AMRO, ING Bank en Rabobank. Hij wist de Wateringer 1.258 euro afhandig te maken. Van de anderen stal hij 2.275,98 en 200,00 euro, 446,67 euro, 1186,50 euro, 335,00 euro. Hierbij werd ook misbruik gemaakt van telefoons die aan de rekeningen waren gekoppeld. De rechtbank acht de oplichting grotendeels bewezen, waaronder die van de Wateringer.

Strafeis

De officier van justitie wilde dat de oplichter twintig maanden de cel in ging, met aftrek van de tijd die hij al vast had gezeten, en een geldboete van tienduizend euro kreeg opgelegd.

De verdediging vroeg de rechtbank rekening te houden met de tijd die de verdachte al had vastgezeten en te letten op zijn persoonlijke omstandigheden. Daarnaast voerde zijn advocaat aan dat het proces al te lang heeft geduurd, en ook daar rekening mee te houden bij het opleggen van de straf.

De rechtbank stelde dat de strafbare feiten die de oplichter heeft begaan “naast (financiële) schade bij de slachtoffers, ook veel schade toebrengen aan het algehele vertrouwen in het online betalingsverkeer en systeem”. Verder blijkt dat de oplichter al vaker op dezelfde manier heeft toegeslagen.

Werkzaam in zorg

De verdachte gaf zelf aan spijt te hebben van zijn daden. Hij werkt inmiddels in de zorg en is niet meer betrokken bij het criminele circuit. De rechtbank gaf aan hier rekening mee te houden bij het bepalen van de straf, die uiteindelijk een gevangenisstraf inhield gelijk aan de duur die de verdachte in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Hij hoeft daarom dus niet meer de cel in. Ook krijgt hij geen geldboete opgelegd.

ING Bank

Wel moet er €4.515,62 plus rente vanaf januari 2020 worden terugbetaald aan de ING Bank, om schade te vergoeden die ING heeft betaald aan klanten van wie geld is gestolen. De rechtbank zegt dat als een medeverdachte het bedrag al heeft betaald, de verdachte niet opnieuw hoeft te betalen. Ook is hij in het kader hiervan wél veroordeeld tot een gevangenisstraf voor 323 dagen. Hierbij wordt de tijd die de verdachte voorafgaand aan het vonnis in hechtenis heeft doorgebracht, afgetrokken van de totale opgelegde gevangenisstraf.

Bron: Uitspraken.nl.