Leonie en Rita: ‘We zijn allebei best kwebbels’

Algemeen
Rita vindt haar Westlandse Maatje Leonie Biemans een wereldmeid.
Rita vindt haar Westlandse Maatje Leonie Biemans een wereldmeid. (Foto: Charles Jungschlager)

Bij Westlandse Maatjes draait het om menselijkheid en persoonlijk contact. Leonie Biemans (40) zocht vrijwilligerswerk toen ze tijdens de coronapandemie tijdelijk niet meer naar haar werk kon. Zo werd ze maatje voor Rita (74) die behoefte had aan gezelschap. “Ik wilde een persoon om er samen op uit te gaan. Rita gaf ook aan dat ze graag op pad wilde. Ik koos haar en dat is tot nu toe goed bevallen.”

door Linda van der Klooster

Leonie Biemans (40) bezoekt Rita (74) elke twee weken. “Als er de mogelijkheid is gaan we er samen op uit”, vertelt Leonie. Dan gaan we samen boodschappen doen of shoppen en we zijn wel eens samen gaan autorijden. Als het slecht weer is gaan we gewoon koffie drinken en lekker beppen.”

Rita zocht een maatje omdat ze niet lekker in haar vel zat. “Ik zie al lang heel slecht”, vertelt ze. “Een paar maanden geleden ging ik ook dubbel zien. De neuroloog wist niet waar het vandaan kwam. Op een MRI konden ze niets vinden. Toen kwam die corona er ook nog eens bij. Ik was depressief.”

‘Ik ben heel blij met Leonie’

Het dubbelzien is inmiddels minder erg, al heeft Rita nog steeds last. “Het gaat stukken beter met me. Ik ben heel blij met Leonie. Ik vind haar een heel fijne meid. Ik vind het zo bewonderenswaardig dat ze dit, ondanks werk en gezin, erbij doet. Ik ben zo van: als het niet gaat dan moet je je niet druk maken. Ze pakt ook alles heel vlot op. Ze regelt het voor je. Zoiets heb ik net nodig.”

Barista

Leonie heeft de Hotelschool gedaan en heeft altijd in de horeca en catering gewerkt, onder meer als banqueting manager en cateringmanager. “Sinds onze dochter Lieke is geboren, vijf jaar geleden, werk ik parttime als barista bij een groot kantoor in Zoetermeer. Toen de coronacrisis begon, gooide het kantoor de poorten dicht. Zo had ik ineens maandenlang betaald verlof. Het bedrijf moedigde aan om in de tussentijd vrijwilligerswerk te gaan doen.”

Leonie nam contact op met Vitis Welzijn. “In eerste instantie had ik me bij Vitis aangemeld om bij wijkcentra lunch te serveren of pannenkoeken te bakken in een verzorgingstehuis. Maar door corona ging dat niet. Toen vroeg Florine Wilbrink van Westlandse Maatjes of ik een maatje wilde worden. Ik wilde het wel proberen. Ze vertelde wat over drie mogelijke kandidaten. Ik wilde een persoon om er samen op uit te gaan. Rita gaf ook aan dat ze graag op pad wilde. Ik koos haar en dat is tot nu toe goed bevallen.”

“We gaan bijvoorbeeld naar de Action”, vertelt Rita. “Gaan we effen neuzen. Je weet nooit wat je tegenkomt. Toen ik zo slecht zag bracht ze me naar de winkel, deden we samen boodschapjes. Hier in mijn dorp heb je ook geen pinautomaat, dus we gingen zoeken naar de dichtstbijzijnde pinautomaat en samen schoenen kopen.”

Kat

Leonie en Rita kunnen goed met elkaar praten. “We zijn allebei best kwebbels, allebei erg open, dus er is altijd veel te vertellen”, vertelt Leonie. “Het kan overal over gaan. Rita vertelt graag over vroeger. Ze heeft nog lang met haar moeder samengewoond tot die overleed. Rita heeft vroeger ook in de catering gewerkt, dus het is leuk om te kletsen over dingen die we daarin hebben meegemaakt. Of we kletsen over het nieuws of over dingen die ik meemaak. Ik heb sinds kort een kat en als ik vertel wat die allemaal uitvreet vind ze dat erg leuk.”

Leonie helpt Rita ook met praktische zaken. “Ik heb haar geleerd hoe ze een foto kan versturen via Whatsapp, we hebben samen iets online besteld dat niet in de winkel te koop was. Ik heb haar schoenen op Facebook Marketplace gezet. Dat soort dingetjes. Ik heb ook een paar keer onze dochter Lieke meegenomen in de vakantie. Dat is ook goed voor Lieke. Dat ze leert uitkijken naar andere mensen en leert helpen.”

“Leonie verdient een pluim”, vindt Rita. “Een tien met een griffel. Ze is een wereldmeid en ik heb het erg met haar getroffen. Het klikte meteen tussen ons, maar ik denk dat zij dat met iedereen heeft. Sommige mensen hebben dat gewoon in zich. Ik ben heel erg blij met haar.”

Maatjes

Westlandse Maatjes zijn er in vele soorten. Er zijn maatjes die langskomen, maatjes die helpen of advies geven, maatjes die anderen laten lachen of juist meegaan naar moeilijke momenten. Je kunt echt een ‘op maat gemaakt maatje’ zijn voor iemand. Je bent géén hulpverlener, samen bepaal je wat jullie gaan ondernemen en wanneer. Dat maakt het contact laagdrempelig en heel persoonlijk, voor allebei. Je maakt niet alleen de ander, maar ook jezelf blij! Zie www.westlandvoorelkaar.nl.