Leegstand in het Westland: ‘Wisseling blijft, dat is een natuurverschijnsel’

Zakelijk
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

Wie door de winkelgebieden van Westland loopt merkt het geregeld: winkels die verdwijnen, anderen die openen. Maar ook panden die langere tijd leeg blijven. Jammer maar onvermijdelijk, denkt Peter Valstar, de kersverse wethouder voor Economie. “Als liberaal van huis uit grijp ik liever niet in.” 

Door Esdor van Elten

Nu is ingrijpen ook niet direct nodig, stelt het College van B&W in de voortgangsrapportage over de detailhandelsvisie. “De Westlandse detailhandel staat er anno 2024 goed voor. De winkelgebieden zijn levendig en de ondernemers zijn gepassioneerd.” Dat betekent niet dat àlles koek en ei is. Zo ervaren winkeliers moeite bij het aantrekken van personeel en lopen ook vaste kosten, zoals voor grondstoffen, op. Andere zorgen betreffen de langere termijn, zoals de toenemende vergrijzing onder winkeliers en het gebrek aan opvolging.

Wisselingen

En dan is er de leegstand. Die is met 8,3 procent minder dan het provinciaal gemiddelde, aldus Valstar. “Niet schrikbarend”, stelt de wethouder. Deze cijfers fluctueren altijd wel: “Het maakt natuurlijk uit wat voor soort pand leeg komt of juist betrokken wordt. Als een groot pand ineens leeg komt te staan schiet het cijfer ook omhoog, terwijl dat niet geldt voor een kleien bakkerij.” Toch verandert er genoeg in de Westlandse winkelgebieden. Zo sloot Big Bazar in ‘s-Gravenzande en zal eind dit jaar ook Sport 2000 in die plaats haar deuren sluiten. Maar ook betrok Beeks Oog & Oor juist weer een nieuw pand in de Langestraat. in Naaldwijk opende de Jumbo Foodmarkt en opent deze supermarktketen in Monster en Wateringen ook nieuwe filialen. “Die wisseling blijft. Dat is een natuurverschijnsel”, stelt Peter Valstar. “Als liberaal van huis uit grijp ik liever niet in” en dat lijkt hem in dit geval ook niet nodig.

Winkelbeleid

Dat betekent niet dat de gemeente zich niet met winkelbeleid bezighoudt. Zo is er de subsidieregeling Transformatiefonds Westland. Dat een subsidie die bedoeld is om ondernemers aan te moedigen hun onderneming te verplaatsen naar het centrum van de Westlandse kernen. Winkelpanden buiten het centrum zouden dan kunnen worden omgevormd tot woningen. Tot dusver zijn twee aanvragen hiervoor gehonoreerd. Om de winkelkernen aantrekkelijk te maken en te houden zijn er plantenbakken geplaatst en wordt er nagedacht over de parkeerproblematiek. Zo was in Monster de Shop & Go parkeerpilot actief en wordt voor ‘s-Gravenzande een nieuwe parkeerroutering ontwikkeld. Verder is er behoefte aan waterpunten in een aantal winkelgebieden en de gemeente onderzoekt of die er kunnen komen.

Digitalisering

Daarnaast gaat de gemeente, in samenwerking met de Denktank Digitalisering van MKB Westland, kijken hoe zij ondernemers kunnen helpen bij de steeds belangrijke wordende digitalisering. Daarbij gaat het niet om een groot project als de online winkelstraat Winkel in Westland, die in oktober 2021 van start ging maar geen succes bleek en inmiddels “een pijnlijk dood gestorven is.”

Het gaat vooral om hulp aan individuele winkeliers. “Winkeliers moeten ook digitaal toegankelijk zijn”, verduidelijkt Valstar. Vooral bij kleine winkeliers ontbreekt daarvoor vaak de benodigde kennis en de financiële armslag om die in te kopen, bijvoorbeeld als het om beveiliging van websites en webshops gaat. Belangrijk, niet alleen vanwege de risico’s: “Voor de retail kunnen de snelle ontwikkelingen op digitaal gebied ook kansen bieden.”