Monsternaren kijken uit naar uitspraak van de rechter Watergat

Algemeen
De bewoners willen de duinvallei behouden.
De bewoners willen de duinvallei behouden. (Foto: PR)

De petitie voor behoud van het gebied Watergat in Monster werd bijna 3500 keer ondertekend. De Bewonersgroep Monster Noord en natuurvereniging Natuurlijk Delfland hebben de handtekeningen vorige week aangeboden in de commissie Ruimte. Maar hun hoop is meer gericht op een rechtelijke uitspraak die zij in de lente verwachten.

door Evelyne Lammerding

Het Westlandse college wil honderddertig woningen vanaf 425.000 euro bouwen tussen de Rijnweg en de Slaperdijk van Monster. Het gaat om huizen van twee tot vier lagen. De vierlaagse woningen zijn gepland langs de Slaperdijk. Afval wordt in ondergrondse containers ingezameld. Toegang tot de wijk komt er via de Haagweg.

Ecologie en waterhuishouding wordt volgens het college niet aangetast. De benodigde vergunning volgens de Natuurwet is al afgegeven.

Petitie

De krappe 3500 ondertekenaars van de petitie willen het gebied groen houden, zoals het is geworden na de sloop van de kassen die voorheen op het terrein stonden. “Er bestaat behoefte aan nieuwe woningen. Maar de natuur waar al zo weinig van is in Westland, moet je behouden. Behoud het Watergat als groene buffer,’’ reageert Peter Prins die tegenover het Watergat woont en een van de ondertekenaars is. “Geef de natuur wat ruimte. De kassen zijn een paar jaar weg en nu zijn er veel ganzen, ik zie lepelaars, hoor kikkers, er lopen vossen en konijnen. Geef die ook leefruimte. Nu hebben we natuur dat aansluit op Natura 2000-gebied. Ik hoop dat de gemeente gehoor geeft aan de petitie.’’

Tijdens de commissie van vorige week tekende zich een meerderheid voor het bouwplan ‘De Nieuwe Duinvallei’ af.

Peter Duijsens, fractieleider van Westland Verstandig, waarschuwde voor het stikstofbeleid. De Raad van State heeft alle bouwplannen langs de kust van Den Helder tot Hoek van Holland van tafel geveegd, bracht hij te berde. Duijsens meent dat het plan voor woningbouw geen stand houdt en is er net als onder meer GroenLinks, tegen.

Bij het ter perse gaan van deze krant was de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond van de gemeente Westland nog niet gehouden. Buiten het raadsbesluit om, loopt nog altijd de rechtszaak van Natuurlijk Delfland en de Bewonersgroep tegen het plan.

Bewoners

Barend Voorham van de Bewonersgroep Monster Noord en Natuurlijk Delfland-voorzitter Geert van Poelgeest menen dat het plan geen stand houdt voor de rechter. Zij hebben eind 2020 ‘stikstofadvocaat’ Valentijn Wösten in de arm genomen. “Hij is bekend in de milieuwereld en heeft veel zaken succesvol afgesloten. Ook al gaat het in ons geval om een klein gebied, hij was gevoelig voor onze argumenten en heeft de zaak aangenomen,’’ zegt Van Poelgeest.

De stikstofuitstoot in het gebied is volgens berekeningen die de natuurvereniging heeft laten uitvoeren, nu al groter dan mag. Dat zegt Voorham in zijn woning met zicht op de duinvallei. “Laat staan hoe dat is als er huizen staan, er wordt gebarbecued en er auto’s rijden.’’

Voorham zegt dat de gemeentelijke berekeningen zijn gebaseerd op een verkeerde aanname: “Er is uitgegaan van warme teelt. Maar hier werden radijs en zaden gekweekt, in koude grond. De uitstoot van die kassen lag lager dan waar hun berekeningen vanuit zijn gegaan,’’ stelt hij. De bewoners zien een reële kans dat de uitspraak in hun voordeel is.

Zoetwatermeer

De Bewonersgroep heeft een heel ander idee voor Watergat: “Een gebied voor mens en natuur, dat fungeert als een buffer voor aangrenzend Natura 2000 gebied: Solleveld en de Kapittelduinen. Plaats een educatief centrum met moestuintjes, geef rondleidingen. En Dunea kan er een meertje creëren als extra zoetwatervoorziening.’’

Want Voorham ziet ook een gevaar als er woningen komen: “Er kan zeewater binnensijpelen waardoor verzilting van het land optreedt. Een meer met zoetwater houdt dat tegen.’’

De petitie is aan de raadsstukken toegevoegd, laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten. Soms leidt een petitie tot een gesprek tussen aanbieders en wethouder. “Een petitie kan doorslaggevend zijn,’’ aldus de woordvoerder.

Voorham had in januari een rechterlijk uitspraak verwacht. “Door corona is die vertraagd.” Met Van Poelgeest verwacht hij een uitspraak in het voorjaar. “Voor de gemeente bestaat het risico dat daarna alles moet worden teruggedraaid. Dat kost veel geld.’’