Dit is volgens wethouder Valstar waarom woonunits bij Knoppert weg moeten

Politiek
De woonunits bevinden zich aan de Bloemenlaan in 's-Gravenzande.
De woonunits bevinden zich aan de Bloemenlaan in 's-Gravenzande. (Foto: Google Maps)

De woonunits voor arbeidsmigranten op het terrein van amarylliskweker Knoppert in ‘s-Gravenzande moeten verdwijnen omdat er geen vereiste wijzigingen zijn doorgevoerd. Dit werd bevestigd door wethouder Peter Valstar (VVD Westland, economie, mobiliteit, arbeidsmigratie en energietransitie) in reactie op vragen van de fractie Forum voor Democratie Westland (FvD).

Knoppert had in 2012 toestemming gekregen om enkele tientallen arbeidsmigranten tijdelijk te huisvesten op het terrein van enkele kwekerijen. Na een langdurige juridische strijd heeft de rechtbank recentelijk beslist dat de woonunits moeten worden verwijderd.

Geen wijzigingen

Volgens Valstar heeft er de afgelopen zeven jaar overleg plaatsgevonden met Knoppert om te voldoen aan de eisen voor een omgevingsvergunning, maar er zijn geen wijzigingen doorgevoerd die aan deze eisen voldoen.

De units voldoen niet aan de Beleidsregels tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten Westland (2021) vanwege verschillende tekortkomingen, waaronder onvoldoende voorzieningen, te weinig ruimte per bewoner en problemen met ruimtelijke planning.

Positieve bijdrage

Valstar benadrukte dat het college van mening is dat huisvesting van arbeidsmigranten bij tuinders een positieve bijdrage kan leveren aan het huisvestingsvraagstuk, maar alleen als deze voldoet aan de regels en kwaliteitseisen.

Het Westlandse college staat open voor initiatieven die voldoen aan de regelgeving om huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein van tuinders te faciliteren, zoals elders in de regio.