Prent die u niet kent: ‘Westlander schuit’ voor Tuinderswoning

Algemeen
Ben Viegers was een Haagse kunstschilder met een ‘temperamentvol kleurgebruik’.
Ben Viegers was een Haagse kunstschilder met een ‘temperamentvol kleurgebruik’. (Foto: Maarten van der Schaft)

In deze rubriek plaatsen we regelmatig oude en (misschien) onbekende prenten en platen van Westlandse taferelen. Deze keer een schuit voor een tuinderswoning van Ben Viegers.

Ben Viegers (1886 -1947), de Haagse kunstschilder met een ‘temperamentvol kleurgebruik’, ontdekte gedurende lange jaren het Westland en de ‘westlander schuit’. Dezelfde schuit als waarmede de onlangs overleden Geo van Leeuwen van Sonnehoeck naar zijn laatste rustplaats in Poeldijk werd vervoerd. Ook Westlandse verzamelaars ontdekten Viegers, waarvan nu ruim tien werken in Westlands bezit zijn. Vorig jaar kwam het Westlands Museum door een schenking in bezit van het Heilige Geesthofje; een andere Viegers - de kerk van Ter Heijde - werd aangekocht op een Amerikaanse veiling. Het hier getoonde werk kwam recent in onze streek terecht vanuit een Amsterdamse boedel.

Wat kleur kan doen. Viegers, navolger van de Haagse School, was, ongeacht een aantal Academie lessen, overwegend een autodidact die het mengen van verf, tekenen en decoreren leerde in de koetsenbouwloods van zijn grootvader. Daarnaast kreeg hij les van Charles Dankmeijer, ook een Westland-schilder, die het gesloopte jachtslot Torenzicht in Poeldijk schilderde en die hem mogelijk de weg naar het Westland wees.

Passie

De verdienste van Viegers is dat hij het vooroorlogse Westland heeft vastgelegd. Hij verhuisde in 1938 naar Nunspeet waar de Veluwe met zijn boerenhoeven zijn grote passie werd. Een expositie in 2014 door het Noord Veluws Museum te Nunspeet alsmede de uitgave van een biografie ‘Door de ogen van Ben Viegers‘, versterkten zijn bekendheid. De indruk is gewekt dat hij vooral een Veluwe-schilder was, waar hij echter slechts 9 jaar woonde. 52 jaar, het langste deel van zijn leven, woonde hij in Den Haag van waaruit hij veel in het Westland vertoefde. Hij had een voorliefde voor de ‘westlander schuit’.

Een aparte categorie daarvan was de ‘zeilende Westlander’ die ook werd vastgelegd door de Westlandse expressionist Leendert Scheltema. En die tuinbouwpionier Jan Barendse tot bewondering bracht: ‘dan zagen de Zweth en de Gantel bruin van de zeilen’. Maar hij schilderde meer waaronder de kerk aan het oude havenplein in Naaldwijk alsmede de kerken van Monster en Ter Heijde, de Hofboerderij in Wateringen en stillevens.

Viegers was een harde werker die volgens zijn biograaf K. Roodenburg elke dag voor acht uur op de fiets zat en tegen zessen pas weer terugkwam, met het doek nog nat. Naar schatting zijn er ruim 2000 schilderijen van zijn hand.

Bron: Tekst en foto Maarten van der Schaft. Heeft u ook een prent, schilderij of bijzondere foto van de streek Westland mail dan pamvdvalk@gmail.com.

Waar is dit?

Recent kwam dit schilderij in Westlands bezit. De late middagzon accentueert de schuit met de loopplank die klaar ligt voor de volgende morgen. Misschien weten lezers waar de locatie was van dit schilderij?

Ben Viegers.