Transformatie watertoren Naaldwijk nog ver weg

Algemeen
Afbeelding
(Foto: HET Architecten)

Het plan om de Naaldwijkse watertoren om te bouwen tot een complex met negen dure appartementen en een naastgelegen toren met een lift en trappenhuis gaat in de huidige vorm niet door. Dat bleek in de commissievergadering van woensdag.

In de commissie werd het ontwerpvoorstel voor de verbouwing van de watertoren besproken. Pieter Dekker, initiatiefnemer voor het transformatieproject sprak nog in. Hij wees op het behoud en de nodige restauratie van de toren. Dankzij zijn project zou de watertoren een nieuwe toekomst hebben.

Frank de Klerk sprak namens het genootschap Oud-Westland. Die ziet het plan niet zitten, omdat er naast de watertoren een nieuwe toren is gepland waarbij het monument in het niet zou vallen.

Scheidend wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, ruimtelijke ordening) wilde het voorontwerp voorleggen aan de gemeenteraad die 24 mei bij elkaar komt. De raad kon dan een voorlopige verklaring van geen bedenkingen afgeven, waarna diegene met bezwaren hun zienswijzen kunnen indienen. Vervolgens gaat het plan als ontwerp naar de gemeenteraad die dan een besluit neemt over een verklaring van geen bedenkingen. Zonder zienswijzen zou de ‘ontwerp verklaring van geen bedenkingen’ automatisch overgaan in een verklaring van geen bedenkingen.

Veel bedenkingen

Maar de commissieleden hadden woensdag juist al heel veel bedenkingen bij het ontwerpvoorstel. Zo zien de meeste fracties de nieuwe toren met lift en noodtrappenhuis die naast het monumentale gebouw is gepland, totaal niet zitten. De watertoren zou door de hoogte van het nieuwe gebouw in het niet vallen.

Verder kwamen verschillende fracties met vragen over de invulling van het gebouw: negen dure appartementen. Waarom niet meer betaalbare appartementen? Ook kwam de vraag waarom de negatieve adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke monumentencommissie terzijde zijn geschoven door het scheidende college een aantal malen terug. En er werd gewezen op de bezwaren die massaal leven onder omwonenden.

Onderhoud

Snijders kon uitleggen dat dure appartementen nodig zijn om het onderhoud van de watertoren ook in de toekomst te waarborgen. De onderhoudskosten liggen hoog. Ze worden betaald uit de VvE. Daarom kunnen er geen goedkope appartementen worden gebouwd, zo hield hij de commissie woensdagavond voor. Verder probeerde hij het plan te verdedigen door aan te geven dat de watertoren zelf amper wordt aangetast in het plan; het zou gaan om 10 procent aantasting. De rijksdienst had voornamelijk bezwaar tegen de toren die ernaast is gepland. En hij concludeerde ook dat de hele commissie wel voor behoud van de watertoren is. Maar hoe? Snijders wilde van de gemeenteraad horen waar zij zich wel in kan vinden, in plaats van het plan terug te trekken. Hij waarschuwde ook dat een kleiner plan de financiële haalbaarheid bemoeilijkt.

Maar de weerstand in de commissie was zo groot, dat Snijders het voorstel heeft teruggetrokken. Het is aan het nieuwe college dat later deze maand aantreedt het onderwerp verder te behandelen.