Gierzwaluwen verlaten Westland weer

Algemeen
Gierzwaluwen komen naar Westland om een nestje uit te broeden. Daarna vertrekken ze weer naar zuidelijk Afrika.
Gierzwaluwen komen naar Westland om een nestje uit te broeden. Daarna vertrekken ze weer naar zuidelijk Afrika. (Foto: Natuurlijk Westland)

Rond deze tijd vertrekken de gierzwaluwen weer uit het Westland. De vogels komen ieder jaar rond 15 mei naar onze regio. Ze leven in zuidelijk Afrika en vliegen 7000 km om hier te komen broeden en een nestje kleintjes groot te brengen. De jonge vogels vliegen derde of vierde week van juli uit, soms pas in augustus. Direct daarna vertrekken alle gierzwaluwen weer naar zuidelijk Afrika.

Natuurlijk Westland houdt het komen en gaan van de dieren nauwlettend in de gaten. Aad van Uffelen van Natuurlijk Westland: “We hebben dit jaar weer circa 100 nestplaatsen ontdekt en ook weer jongen gezien. Wat zijn ze mooi!”

In Westland broeden de gierzwaluwen vooral onder dakpannen, soms onder een oude goot of in een kier van een gebouw. Alleen in Ter Heijde worden de nestkasten bevolkt.

“Natuurlijk Westland inventariseert deze vogel omdat ze, net als andere dakbroeders zoals de huismus, spreeuw en zwarte roodstaart, in gevaar zijn. Nestplekken verdwijnen bij verbouwingen en isolaties en in nieuwbouw is alles kierdicht”, aldus Van Uffelen.

Natuurlijk Westland roept woningbezitters, verhuurders en huurders op om deze bijzondere en bedreigde diertjes de ruimte te geven en geen nesten dicht te maken of vernielen. Waarnemingen van nesten van dakbroeders en vleermuizen kunnen worden doorgegeven aan Natuurlijk Westland via natuurlijkwestland@knnv.nl.