De motivatie van Marcel en Michaël Solleveld: ‘Onze moeder overleed op 34-jarige leeftijd’

Zorg
Marcel en Michaël Solleveld.
Marcel en Michaël Solleveld. (Foto: Team Westland / Mark van Nierop)

Team Westland gaat in de strijd tegen kanker, op woensdag 19 juni in Frankrijk de Col du Tourmalet beklimmen. De ruim 200 deelnemers die deze dag fietsend, wandelend of hardlopend deze 2.115 meter hoge mythische berg beklimmen, hebben hiervoor allemaal een persoonlijke motivatie en gedenkkei om neer te leggen bij het Team Westland monument. Deze verhalen zijn te lezen op de website van Team Westland en een aantal in Nieuwsblad Westland. Deze week aan het woord over hun motivatie: deelnemers Marcel en Michaël Solleveld.

“Wij zijn Marcel (35) en Michaël (33) Solleveld.

Onze moeder is op 34-jarige leeftijd overleden, vermoedelijk aam uitgezaaide maagkanker. Evenals haar vader, onze opa, die ook 34 jaar is geworden. We hebben hier altijd vragen over gehad, maar in die tijd was er nog weinig bekend over genetische afwijking in het DNA.

Onze vader heeft nooit de kracht gevonden het graf van onze moeder in orde te maken, maar heeft deze wel altijd aangehouden. In 2022 heeft Michaël een ontwerp gemaakt voor deze plek en zijn we dit gaan regelen.

Tijdens dit proces voelde Michaël heel erg dat hij zich wilde laten onderzoeken. We zijn toen in actie gekomen. In december 2022 is toen gebleken dat wij een mutatie in het CDH1 gen hebben. Die kans was voor beide 50%.

Het verliezen van je moeder op jonge leeftijd (5 en 3 jaar) brengt veel uitdagingen met zich mee

Deze zeldzame erfelijke mutatie maakt dat onze kans op diffuse maagkanker zeer groot is. Een preventieve maagverwijdering is het advies van de artsen. Momenteel stellen wij deze uit middels (half)jaarlijkse endoscopieën. Om het uitstel door endoscopieën zo veilig mogelijk te kunnen doen is veel geld nodig voor onderzoek. Onderzoek dat mogelijk kan leiden tot een ander advies, dan preventieve maagverwijdering.

Het advies van onze artsen na deze constatering was dan ook: ‘Ga jullie voorbereiden op een maagverwijdering zowel mentaal als fysiek: spiermassa en conditie gaat jullie helpen om dit beter te doorstaan.’

We willen ons fietsend inzetten voor de mensen die net als ons met deze ziekte te maken krijgen. Daarnaast hebben we ook nog een stukje te verwerken en willen we deze emoties doorvoelen en verwerken. Het verliezen van je moeder op jonge leeftijd (5 en 3 jaar) brengt veel uitdagingen met zich mee.

Bij het Team Westland monument gaan we daarom beide een eigen kei neerleggen.”

Door het nieuws in 2022 heeft Marcel een ‘jasje’ uitgedaan, maar hij voelt steeds meer kracht ontstaan en wil graag opnieuw op zoek naar de kracht in zichzelf! Michaël wil met zijn kei zijn moeder bedanken voor het leven.

“Het is voor ons heel fijn om het doel van conditieverbetering nu even te kunnen verplaatsen naar de Col du Tourmalet. Samen met vele anderen. Voor alle mooie doelen.”