Westlandse schoolbesturen presenteren samen met wethouder huisvestingsplan

Algemeen
Wethouder Goudswaard licht, samen met de schoolbestuurders, het Integraal Huisvestingsplan toe voor het primair en speciaal onderwijs.
Wethouder Goudswaard licht, samen met de schoolbestuurders, het Integraal Huisvestingsplan toe voor het primair en speciaal onderwijs. (Foto: Thierry Schut)

De Westlandse schoolbesturen hebben de krachten gebundeld en hebben met onderwijswethouder Anko Goudswaard (GBW) het nieuwe integrale huisvestingsplan opgesteld. Het document is een visie op de huisvesting van scholen in het primair onderwijs en het speciaal onderwijs. Goudswaard presenteerde de rapportage donderdag 25 augustus samen met de schoolbestuurders.

Evelyne Lammerding

Het is voor het eerst dat de schoolbesturen samen het huisvestingsplan voor scholen hebben gemaakt. Waar tot voor kort elk schoolbestuur bij de onderwijswethouder aangaf wat nodig was, is er nu eerst overlegd. Waar voorheen elke scholenkoepel streed voor extra lokalen voor de eigen scholen, hebben de bestuurders vorig jaar besloten elkaar op te zoeken en met de wethouder naar de toekomst te kijken. Praktischer en sneller, blijkt de nieuwe werkmethode, zeggen de bestuurders.

Het huisvestingsrapport gaat over de robuuste gebouwen van de scholen, duurzaamheid van en binnen de panden en het derde belangrijke punt is de ventilatie. Het geeft een visie op de komende zestien jaar. Om de vier jaar wordt bekeken wat concreet aan bod komt om uit te voeren. Op die manier is het Integraal Huisvestingsplan (IHP) een ‘dynamisch’ document dat telkens op de actualiteit zoals leerlingenaantallen per kern, wordt toegesneden.

Bouwprojecten

De komende vier jaar staat voor onder voor 23,4 miljoen euro tien bouwprojecten op het programma. Onder meer in de Lierse wijk Molensloot komt een nieuwe basisschool en in ’s-Gravenzande wordt de nieuwe basisschool Waelcampus gebouwd.

Het project voor een Westlands Tienercollege wordt voortgezet. Deze komt in Poeldijk en vervangt basisschool De Nieuwe Weg en de huidige ISW locatie Irenestraat. Het Tienercollege omvat een samenwerking tussen het basis- en voortgezet onderwijs.

De Herman Broereschool voor speciaal onderwijs is ook toe aan nieuwe huisvesting. Hoe die precies vorm gaat krijgen, wordt nog onderzocht. Wat betreft Goudswaard betekent nieuwbouw niet meer standaard een spiksplinternieuw pand. “Er zijn meer opties dan nieuwbouw. Het kan ook gaan om renoveren.” Omdat ook deze school groeit, wordt eerst teruggevallen op een tijdelijke noodlocatie.

Voor Wateringen-Noord wordt een nieuwe school voorbereid door de openbare, protestantse en katholieke scholenkoepel. Het dorp krijgt daarmee voldoende huisvesting voor alle Wateringse schoolkinderen. “In plaats van een kleine school met acht lokalen, bereiden we een duurzame oplossing voor waardoor we zo min mogelijk dislocaties hebben,” zegt Turan Yazir, schoolbestuurder van West Openbaar Onderwijs.

Nieuwe school

De Hofvilla en de Pieter van der Plasschool hebben beide noodgebouwen, iets waar de bestuurders van af willen. De samenwerking tussen de schoolbesturen voorkomt de noodzaak voor noodgebouwen. De nieuwe school van de beide besturen komt in het gebied bij de Erasmusweg en de Ambachtsweg.

Verder worden zogenaamde verdiepingsonderzoeken gedaan naar een nieuwe school in onder meer Monster, omdat ook dat dorp met de geplande nieuwbouw in Monster Noord fors gaat groeien.

Westland telt momenteel 11.500 basisschoolleerlingen. Prognoses laten door onder meer de komst van nieuwbouwwijken een gestage groei zien voor de komende jaren.

Het integraal huisvestingsplan wordt nog in de gemeenteraad besproken.