Rechtbank: ‘Delta moet glasvezel in buitengebied aanleggen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief)

Delta Fiber zal toch glasvezel moeten aanleggen in het Westlandse buitengebied. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam besloten.

Krap 90 huishoudens in Westland en Midden-Delfland hadden een rechtszaak aangespannen tegen Delta Fiber. Dat bedrijf had in 2019 campagne gevoerd met de belofte dat wanneer minimaal 50% van de huishoudens zich zou aanmelden voor glasvezel, het netwerk aangelegd zou worden. Het bedrijf kwam daar later op terug toen bleek dat de kosten hoger lagen dan verwacht. Delta Fiber gaf aan dat het om ‘zwaarwegende redenen’ en ‘onvoorziene omstandigheden’ helaas moest terugkomen op de contracten.

De rechtbank is het daar niet mee eens: “DFN [Delta Fiber Nederland] heeft er zelf voor gekozen om aan haar aanbod slechts de voorwaarde te verbinden van een minimaal percentage inschrijvingen (dat is gehaald) en (kennelijk) niet voorafgaand aan de voorinschrijving een gedetailleerde kostenberekening te laten maken, maar pas daarna, toen zij al een aansluitverplichting op zich had genomen. Als een berekening vooraf – zoals DFN stelt – niet mogelijk was, had het op de weg van DFN gelegen om een voorbehoud te maken in verband met de nog te berekenen aanlegkosten. Dat heeft DFN zoals hiervoor overwogen niet gedaan.” 

Delta Fiber zal de komende 24 maanden alle klanten die een contract hebben afgesloten moeten aansluiten op het glasvezelnetwerk.