Team Westland deelt het Westlandse miljoen uit

Algemeen
Alle goede doelen werden op het podium geroepen.
Alle goede doelen werden op het podium geroepen. (Foto: Team Westland / Hans van der Ende)

Stel; je hebt een miljoen euro om uit te delen aan goede doelen die zich inzetten voor de strijd tegen kanker. Hoe verdeel je dat? Team Westland koos voor deze verdeling.

Tijdens de Team Westland Reünie op zaterdag 19 november werd bekend gemaakt dat in 2022 één miljoen euro is opgehaald. Dat geld is bijeengebracht door alle inspanningen van deelnemers met diverse acties, bijdragen van sponsors en donateurs, de Westlandse Ride en met de beklimming van de Col du Tourmalet in juni als hoogtepunt. Na de bekendmaking van het eindbedrag zijn er dezelfde avond diverse regionale en lokale Goede Doelen in het zonnetje gezet met een bijdrage voor initiatieven die rechtstreeks of zijdelings verband hebben met de ziekte kanker of onderzoek hiernaar.

Hospice

De eerste cheque van € 40.000 is uitgereikt aan Carma, om meer ondersteuning te blijven bieden aan Westlanders die geraakt zijn door kanker. De tweede cheque van € 40.000 is voor Beukenrode. Zij bieden zorg aan mensen in hun laatste levensfase in het hospice in Naaldwijk en ‘s-Gravenzande en in de thuisdienst.

Het Ronald McDonald Huis ontving een bedrag van €12.500 om het werk in de familiekamers in Den Haag voort te zetten. Stichting Heart Pillow ontving een cheque van € 1.000. Hiermee kunnen er voor borstkankerpatiënten meer hartenkussens gemaakt worden die patiënten onder de oksel kunnen dragen voor verlichting. Stichting Bribos heeft een bedrag van € 2.500 ontvangen voor het organiseren van verwenochtenden in de inloopkamer in HMC Antoniushove. De Franse organisatie Octobre-Rose Argeles-Gazost heeft in juni tijdens een bezoek een cheque van € 5.000 ontvangen. Zij zetten zich bij de vaste campingplaats van Team Westland in Frankrijk in voor vrouwen met borstkanker.

Fiets

Katja Gaarenstroom van het LUMC heeft een cheque ontvangen van € 150.000. Zij doet onderzoek om eierstokkanker beter zichtbaar te maken met drie dimensionale en tumorspecifieke beeldvorming. Zo wordt het beter mogelijk om tijdens de operatie het tumorweefsel zo volledig mogelijk te verwijderen. Het LUMC heeft ook een cheque van € 5.500 ontvangen voor het patiëntvriendelijker maken van de Hematologie afdeling d.m.v. een fiets met tv-scherm. Daniëlle Cohen van het LUMC ontving een bedrag van € 92.000 voor fundamenteel onderzoek bij longkanker. Hierbij richt het onderzoek zich op detecteren van microscopische hoeveelheden tumor-DNA die uit het spoelvocht van de longen komt bij patiënten met hoge verdenking op longkanker.

Paul Franke heeft een cheque van € 200.000 namens de Westlandse Ride overhandigd aan Chris Bangma van het Erasmus MC. Hij doet onderzoek naar de werking van voeding bij prostaatkanker. Joachim Aerts van het Erasmus MC doet onderzoek naar asbestkanker. Hij bestudeerd in hoeverre afweercellen met asbestkanker actiever worden na immunotherapie. Hij ontving hiervoor een cheque van € 90.000.

Radiotherapie

Jan Willem Postema van het RDGG heeft een cheque ontvangen van € 70.000 voor de aanschaf van het HPLC apparaat. Dit apparaat is essentieel in de kwaliteitscontrole van het maken van het effectieve medicijn voor Westlanders met uitgezaaide prostaatkanker. Karina Broch van het HAGA heeft een bedrag ontvangen van € 2.200 voor de aanschaf van de Lumick voor radiotherapie. Ilse Jannink van het HAGA heeft een cheque van € 71.000 ontvangen voor de nieuwe fluorescentie techniek bij borstkankerpatiënten zodat er geen radioactief technetium meer gebruikt wordt om de schildwachtklier te identificeren.

Naast deze veertien cheques zijn er afgelopen jaar ook diverse hartewensen vervuld voor individuele personen. Zoals een weekendje weg met het gezin of een sportprothese.