Goede Vrijdag 7 april: Tijd voor ‘Passie in Poeldijk’

Cultuur
Dirigent Rick Schoonbeek (op rug gezien) en sopraan Zinzi Frohwein hier in actie tijdens hetzelfde Passie-concert onlangs in Den Haag. 7 april schitteren zij in de H. Bartholomeuskerk in Poeldijk.
Dirigent Rick Schoonbeek (op rug gezien) en sopraan Zinzi Frohwein hier in actie tijdens hetzelfde Passie-concert onlangs in Den Haag. 7 april schitteren zij in de H. Bartholomeuskerk in Poeldijk. (Foto: FL)

De Matthäus Passion behoeft amper nog een introductie. Met al ruim 150 jaar geschiedenis in Nederland is de Passie van Bach een van de bekendste composities rond het lijdensverhaal van Christus. Daarnaast is The Passion recenter op televisie voor een breed publiek enorm populair en succesvol geworden.

Door Fred Louter

Op 7 april is ook Westland weer aan de beurt. In de H. Bartholomeus in Poeldijk zijn jong en oud welkom om te genieten van een unieke muzikale en spirituele Passie-ervaring.

De één uur durende alternatieve Passion voor het Westland en omstreken is met veel enthousiasme en creativiteit samengesteld door dirigent Rick Schoonbeek (voormalig muzikaal leider Dario Fo), terwijl de in Westland (’s-Gravenzande) opgegroeide Zinzi Frohwein als sopraan de rol van Maria Magdalena voor haar rekening neemt. “Het is voor mij heerlijk om weer eens in het Westland op te mogen treden,” aldus de deels in Duitsland woonachtige en werkzame Frohwein. “Een opmerkelijke bijkomstigheid: 20 jaar geleden speelde ik in De Naald in Naaldwijk ook al de rol van Maria Magdalena, toen als zeventienjarige in de musical Jesus Christ Superstar. Nu dus in De Passie. Ik kijk er erg naar uit, want Rick heeft een prachtige editie gemaakt met heel veel variatie en kwaliteit.”

Voor breed publiek

Wie de veertien staties bekijkt, kan inderdaad niet anders dan concluderen dat Schoonbeek zijn uiterste best heeft gedaan om een breed en zowel ouder als jong publiek te behagen én te verrassen. Schoonbeek: “De muziek is een afwisseling van bekende klassieke muziek, zoals van onder anderen Mozart, Bach (Aus Liebe), Pergolesi, die wordt afgewisseld met hedendaagse muziek van bijvoorbeeld Andrew Lloyd Webber (I don’t know how to love him) en Paco Pena. Elk muziekstuk heeft een link met een van de statiën en het verhaal. Twee zangeressen, Zinzi Frohwein als sopraan en Merlijn Runia als mezzo-sopraan, verbeelden en verklanken de beide Maria’s. Hun zoon dan wel geliefde Jezus wordt vertolkt door danser Martijn Schipper. Het ‘volk’ bestaat uit een projectkoor dat deelneemt aan het verhaal is met zorg samengesteld uit zo’n 90 amateurzangers uit onze regio. De evangelist in deze versie is geen zanger, maar een verteller. Het geluid is uiteraard live en wordt niet versterkt. Dat is ook totaal niet nodig in deze prachtige Westlandse kathedraal. De belichting tot slot maakt deze editie van Passion Bij Barth echt tot eentje waar je bij geweest wílt, misschien wel bij geweest móét zijn.”

‘Zie, mijn kind’

De titel van de Passie is ‘Zie, mijn kind’, afgeleid van een uitspraak van moeder Maria, die haar zoon ultiem ziet lijden. Een wanhopige verzuchting die ook anno 2023 helaas nog vaak gebezigd zal worden door bezorgde moeders, bijvoorbeeld in oorlogsgebieden. “De Passie is daarom een tijdloos stuk en een nog altijd actueel lijdensverhaal, dat maakt het ook zo bijzonder,” aldus Martien van Dijk van Stichting Bij Barth, dat de voorstelling in samenwerking met Stichting Molto organiseert. Het Passieverhaal in Poeldijk begint om 20.15 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer op prijs gesteld. Bij Barth heeft als doelstellingen het behoud van de kerk H. Bartholomeus in Poeldijk, het bevorderen van gemeenschapsopbouw en het organiseren en huisvesten van sociale culturele activiteiten. Meer info: www.bijbarth.nl.