Eric Borggreve: ‘Ik kan nu beter relativeren’

Cultuur
Voorzitter Eric Borggreve van de Culturele Raad Wateringen heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan.
Voorzitter Eric Borggreve van de Culturele Raad Wateringen heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Eric Borggreve (69) is voorzitter van de Culturele Raad Wateringen. Momenteel is hij druk bezig met de komt van de fontein bij de Hofboerderij als aandenken aan het vijftigjarig jubileum van de Culturele Raad. “Nieuwsgierigheid: openstaan voor nieuwe dingen, dat is de bodem van veel vrijwilligerswerk.”

Linda van der Klooster

Eric Borggreve werd vijf jaar geleden voorzitter van de Culturele Raad Wateringen na een bezoek aan het filmhuis. “Een van de vrijwilligers zei dat ze een voorzitter zochten”, vertelt hij. “Ik was net met pensioen en ik vond het een leuke club met leuke activiteiten. Het paste. Mijn hele leven heeft eigenlijk gedraaid om drie pijlers: volkshuisvesting, cultuur en bestuur.”

In zijn werkzame leven werkte Eric in het zorgvastgoed gespecialiseerd in huisvesting voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Ook was hij ooit horecaondernemer. “Ik had in de jaren ’70 en ’80 een café in het Spijkerkwartier in Arnhem. Daar kwamen veel kunstenaars uit de wijk. Sommige konden niet altijd de rekening betalen en dan kreeg ik een kunstwerk. Dat ging ik exposeren. Daar is de affiniteit met kunst van gekomen. En nieuwsgierigheid: openstaan voor nieuwe dingen, dat is de bodem van veel vrijwilligerswerk.”

Mensheid

Eric heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan. “Vanuit nieuwsgierigheid en omdat ik het leuk vond om iets te organiseren. Van het schoolkrantje tot de Wereldwinkel: ik ben altijd met de omgeving bezig geweest. Ik had het voor geen goud willen missen. Wel was ik in die tijd meer bezig met de mensheid dan met de mensen. Dat is in de loop der jaren verbeterd. Ik kan nu beter relativeren. Ook heb ik niet meer die tomeloze energie die ik vroeger had. Tegenwoordig doe ik het even wat rustiger aan. Ik ga geen nieuwe dingen meer oppakken.”

Het milieu heeft Eric altijd beziggehouden. “Op dat punt is er weinig vooruitgang. Integendeel: dingen die we vijftig jaar geleden al wisten, zijn nog steeds niet verbeterd. Dat grijpt mij aan en dat motiveert me om te blijven inzetten.”

Hofboerderij

De Culturele Raad is gehuisvest in de Hofboerderij. “Daar organiseren we exposities, vertoningen in het filmhuis, koffieconcerten en af en toe een lezing of een cursus. Ik verzorg de publiciteit. Ik heb ook jarenlang de exposities georganiseerd, maar op een gegeven moment moet je het overdragen. We hebben werkgroepen die behoorlijk zelfstandig werken. Er is een stichting die zorgt dat de financiën op orde zijn en de werkgroepen zorgen voor de rest.”

Wel blijft Eric altijd betrokken bij het wel en wee van de werkgroepen. “We hebben een mooie ploeg vrijwilligers. Bijna dertig mensen. Sfeer is heel belangrijk voor mij, maar ook voor de Culturele Raad. Er moet een enthousiasme van uitgaan en mensen moeten zich welkom voelen.”

De toekomst van de Hofboerderij is al jarenlang een punt van discussie. “Het pand is van de gemeente. Er zijn afspraken over gemaakt. De gemeente wil het aan ons overdragen maar daarin zit momenteel weinig voortgang. De vrijwilligers kunnen daarom weinig concrete plannen maken. Zoals het moderniseren van de verlichting. Die stamt nog uit 1983. Ook hebben we een zwaar verouderde cv-installatie. De energierekening gaat naar de gemeente. Het is dus niet ons probleem, maar we maken ons er wel zorgen om. Het kan beter en daar voelen we ons toch verantwoordelijk voor. Ook willen we investeren in het keukentje en de toiletten. Die beslissing wordt al tien jaar vooruit geschoven.”

Fontein

Er is de laatste jaren wel het een en ander verbeterd. “Er is geschilderd, er is een brandmeldinstallatie gekomen, wifi. De gemeente denkt zeker mee en daar zijn we heel blij mee. We zetten kleine stapjes. Die grote stappen, die geven af en toe wat onzekerheid en verwarring.”

De Culturele raad krijgt veel bezoekers. “Alleen al naar de exposities komen drie- à vierduizend bezoekers per jaar. Het voorziet in een behoefte. Overdag staat het pand wel vaak leeg. Jammer. Mensen die cursussen en lezingen willen organiseren, zouden we graag welkom heten. We hebben dan ook behoefte aan nog meer vrijwilligers op diverse gebieden.”

De Culturele Raad bestond vorig jaar vijftig jaar. “Daar ben ik momenteel druk mee bezig. We hebben een groot project omhanden in het kader van het jubileum. Er komt een blijvend aandenken, een fontein in het Hofpark. De werkzaamheden zijn net begonnen. Het wordt een kunstwerk van zeseneenhalve meter hoog. Ontworpen door Carel Steijn uit Wateringen. Alles wordt ook uitgevoerd door lokale bedrijven en ook de sponsors zijn allemaal Wateringse bedrijven en instellingen. Meer sponsors zijn natuurlijk heel erg welkom.”

Interesse in vrijwilligerswerk op cultureel gebied, in een bestuur of als wereldredder? Er is heel veel keus op www.westlandvoorelkaar.nl.