Op de pijp met... Pieter Vermeer

Cultuur
'Muziek kan woorden vervangen en vertalen wat niet in woorden te vangen is.'
'Muziek kan woorden vervangen en vertalen wat niet in woorden te vangen is.' (Foto: Ton van Zeijl)

Even pauze. Even op de pijp. Bakkie doen, praatje maken. Met en over bijzondere Westlanders. Westlanders met een verhaal. Over Westlandse waarden, en over heden, verleden en toekomst. Deze keer praten we met: Pieter Vermeer.

Tekst: Esdor van Elten / Foto’s: Ton van Zeijl

Een christelijke praiseband en de Westlandse Harmonie. Een ongewone combinatie. Het Praise in Harmony (www.praise-in-harmony.nl) concert in de Noorderkerk in ‘s-Gravenzande op 23 maart wordt dan ook uniek, denkt initiatiefnemer Pieter Vermeer (60) : “Muziek kan enorm verbinden.” Pieter woont met zijn vrouw Thea in ‘s-Gravenzande. Samen hebben ze drie kinderen met hun wederhelft en één kleinzoon.

Waar kom je vandaan?

Ik ben een geboren en getogen Breeje Durper. Altijd in ‘s-Gravenzande gewoond. Met mijn broer opgegroeid in een gelovig en muzikaal gezin. Mijn moeder zat op een koor, mijn vader speelde klarinet en en later (bas)tuba en was jarenlang voorzitter van muziekvereniging Animato. Die is later gefuseerd met Concordia Monster tot de Westlandse Harmonie. Mijn broer deed slagwerk. Mijn eerste instrument was de saxofoon. Toen ik in dienst zat kwam op een dag een sergeant-majoor vragen wie er een instrument speelde. Met saxofoon kon hij niks, maar hij had wel een trompettist nodig. Of ik dat wilde leren. Nou ja, alles beter dan een geweer, vond ik, dus ik zei ja. De rest van mijn diensttijd bracht ik dus door als muzikant. Terug uit dienst heb ik de hoorn opgepakt en het slagwerk. Ik ben tambour-maître geweest bij Animato en heb ook orkesten gedirigeerd, uitvoeringen en shows bedacht en uitgewerkt. Kortom; muziek is altijd een belangrijk deel van mijn leven geweest.

Nooit beroepsmuzikant willen worden?

Ik geloof niet dat ik dat ooit echt overwogen heb. Mijn vader werkte in de grafische sector en achteraf gezien had ik misschien ook die kant op moeten gaan. Drukwerk maken en designen doe ik graag en het gaat me goed af. Maar vroeger wilde ik altijd de tuin in en dat is dan ook gebeurd. Na de Marijkeschool en de Tuinbouwschool ging ik werken. Meer bazen gehad dan ik op kan noemen. Mijn huidige baan is productiemedewerker bij Optiflor.

Waarom zoveel bazen?

Omdat veel bedrijven stopten of fuseerden. Ik heb de schaalvergroting in de tuinbouw bewust meegemaakt. Door de jaren heen zijn er zoveel familiebedrijven verdwenen. De tuinbouw is een stuk onpersoonlijker geworden.

Is je eigen gezin ook muzikaal?

Zeker. En de aanhang ook. Thea heb ik zelfs via de muziek leren kennen; ze was het eerste meisje dat bij Animato kwam spelen (dwarsfluit). Zoon Rick speelt bas en drum en zijn vrouw Simone speelt dwarsfluit.

Zoon Arjo speelt keyboard en maakt elektronische muziek. Hij woont samen met Bente, die zingt en viool speelt. Dochter Miranda zingt en haar man Sander speelt gitaar Die laatste drie doen ook mee met het concert Praise in Harmony op 23 maart.

Wat is dat eigenlijk? Praisemuziek?

Praisemuziek, daar zit het woord ‘prijzen’ in. Het is christelijke muziek waarmee je op, ik mag wel zeggen, uitbundige wijze je geloof belijdt, God groot maakt en aanbidt.

Geloof is belangrijk voor je?

Mijn broer en ik werden gelovig opgevoed. We gingen als gezin naar de Noorderkerk. Maar opvoeding maakt je niet per definitie gelovig. Bij mij is het besef dat God en Jezus realiteit zijn in fases gegroeid. Uiteindelijk heb ik een bewuste keuze voor God gemaakt.

En daar speelt muziek dus ook een belangrijke rol bij…

Muziek is een prachtig middel om met God bezig te zijn, om dichter bij Hem te komen. Ik groeide op met de psalmen en gezangen van vroeger. Toch hadden die niet zo’n grote impact op mij. Dat werd anders toen ik praisemuziek leerde kennen. Opwekking, Hillsong.. ik luister het vaak en dat raakt me veel meer. Het is taal die dichter bij me ligt en beter verwoordt wat ik voel en ervaar. En waarin ik me kan uiten. Muziek kan woorden vervangen en vertalen wat niet in woorden te vangen is.

Hoe kwam je op het idee om praisemuziek en harmoniemuziek met elkaar te combineren?

Iemand stuurde mij een filmpje van een concert van Michael W. Smith, een bekende Amerikaanse praisemuzikant. In dat concert traden naast zijn band ook een orkest en een drumband op en dat raakte me enorm. Ik heb het filmpje talloze malen opnieuw gekeken en dacht: ‘dit wil ik.’ Hier komt de liefde voor God en de liefde voor de muziek voor mij samen. Maar ja, hoe organiseer je dat? Zit zo’n harmonie daarop te wachten? Tijdens het vrijwilligersdiner in de Vineyard in 2022 sprak Corné van Staalduinen over dromen, en dat als je een droom hebt je die ook achterna moet gaan. Die avond heb ik mijn droom voor het eerst gedeeld en dat gaf me de moed om na het nieuwjaarsconcert naar Frank Hendriks te stappen, de dirigent van de Westlandse Harmonie.

En hoe reageerde die?

Ik liet hem het filmpje zien en deelde mijn droom. Zijn reactie was letterlijk: “Jezus, wat is dit gaaf”. (Stralend) En daar gaat het om! Toen vervolgens het bestuur ook akkoord ging, werd het allemaal een stuk concreter. Vanuit het orkest zelf kwamen ook positieve geluiden. Voor veel mensen was praisemuziek natuurlijk iets onbekends, maar niemand reageerde negatief.

Maar dan begint het pas…

Zeker. Want er komt veel kijken bij zo’n concert. Allereerst de muziek zelf. Een praiseband bestaat meestal uit basisinstrumenten zoals piano, gitaar, bas, drum en dergelijke. Voor veel orkestinstrumenten, zoals hobo of klarinet, bestaat geen of heel weinig bladmuziek voor de nummers die we gaan spelen, dus dat moest geschreven worden. Arco van Dam, bassist tijdens het concert en betrokken bij PKN De Lier, bracht me in contact met Tim Hermsen, die veel muziek schrijft voor koren en bijvoorbeeld ook voor Nederland Zingt van de EO. Ook hij was enthousiast. En zo ging de bal steeds verder rollen. Tijdens de eerste repetities kreeg ik al regelmatig kippenvel. Het klinkt zo anders met een orkest erbij. Hemels bijna. Ik vind het heel bijzonder als ik ze bezig hoor. Het enthousiasme dat ze bij hun eigen muziek hebben, hebben ze ook bij deze muziek.

Veel enthousiaste hulp dus…

Dat is het bijzondere van dit project. Ik heb er zoveel mooie bijzondere mensen door ontmoet. Sommigen zijn echte vrienden geworden. Het is alsof ik ze al jaren ken. Ik geef eerlijk toe; het is een enorm spannend project, maar ik krijg zoveel energie door de mensen om me heen. Je merkt het echt: muziek kan enorm verbinden.

Hoe ziet het concert eruit?

(Het concert was op 23 maart van 20.00 tot 22.30 uur, red.) De Noorderkerk in ‘s-Gravenzande wordt omgetoverd tot concertzaal met lichtshow en alles erop en eraan. Een band van negen muzikanten en de 50 muzikanten van de Westlandse Harmonie spelen samen. Je kunt komen luisteren, maar je mag ook meezingen. Het is geen kerkdienst. Er is geen preek. Je hoeft niet gelovig te zijn en je hoeft het ook niet te worden. Wel vertellen we af en toe iets over de liederen. Thea heeft met een groepje mensen schilderijen bij negen liederen die we zingen gemaakt. Die schilderijen komen in de zaal te hangen en we projecteren ze tijdens het lied ook op een groot scherm.

Ga je zelf ook spelen?

Nee. Sterker nog, het is me bijna verboden om die avond zelf dingen te gaan regelen of doen. “Jij moet ervan gaan genieten”, zeggen ze. Dus dat ga ik maar doen denk ik. Het wordt iets unieks. Ik denk ook niet dat we het gaan herhalen. We gaan dit één keer mooi neerzetten en ik hoop dat we met elkaar na afloop terug kunnen kijken op iets heel moois.

Wil jij ook Op de Pijp of ken je iemand met een mooi verhaal? Mail dan naar redactie.westland@rodi.nl.