Tegelwippen barst los in Westland: 4 mei eerste inleverdag van 2024

Duurzaamheid
Alle soorten tuintegels kunnen in de bak worden gedeponeerd.
Alle soorten tuintegels kunnen in de bak worden gedeponeerd. (Foto: Archief)

Het Tegelwippen is ook in het Westland nu echt begonnen. Ging op 19 april de Tegeltaxi al langs de deuren, op 4 mei kunnen mensen die hun tuin een groene make-over willen geven terecht bij Intratuin in ‘s-Gravenzande voor de eerste inleverdag van dit jaar. Tussen 9.00 en 13.00 uur kunnen tuinliefhebbers hun tuintegels inruilen voor gratis planten, allemaal in het kader van het bevorderen van een groenere leefomgeving.

Het initiatief, georganiseerd door Klimaatkrachtig Delfland, de gemeente Westland en het tuincentrum zelf, staat klaar om tegels te ontvangen bij het speciale Tegeldepot op de parkeerplaats van Intratuin. Het proces is eenvoudig: tussen de genoemde uren kunnen deelnemers hun tegels deponeren in een daarvoor bestemde container.

Alle soorten tegels

Alle soorten tegels zijn welkom, van bakstenen tot grindtegels. Bovendien tellen grindtegels van 45x60cm zelfs voor drie reguliere stoeptegels. Het tegelteam staat paraat om te helpen bij het inleveren en zal de tegels omruilen voor plantenvouchers die later in het tuincentrum kunnen worden ingewisseld.

Aanmelden vooraf is niet nodig. Voor degenen die zich afvragen hoeveel planten ze kunnen ontvangen voor hun tegels, is er een handige tabel:

TegelsPlanten
11
2 t/m 32
4 t/m 103
10 t/m 144
14 t/m 195
20 t/m 246
25 t/m 297
30 t/m 398
40 t/m 499
50 +10

Naast het ruilen van tegels voor planten, kunnen bezoekers ook het Klimaatplein verkennen, waar inspiratie te vinden is voor een groenere tuin. Het evenement maakt deel uit van het NK Tegelwippen-initiatief, waarbij het motto luidt: ‘Tegel eruit, plant erin!’. Deelnemen aan deze actie draagt bij aan het vergroenen van tuinen, het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van de algehele gezondheid van de gemeenschap.

Andere mogelijkheden

Voor degenen die deze datum niet kunnen bijwonen, zijn er nog andere mogelijkheden om tegels in te leveren of gebruik te maken van de Tegeltaxi-service. Meer informatie hierover is te vinden op www.westlandwoontduurzaam.nl/tegelwippen..