Dit zijn de plannen voor 154 hectare nieuwe natuur in het Westland

Duurzaamheid
De Bonnenpolder wordt volgens de plannen vanaf 2025 uitgebreid met 154 hectare nieuwe natuur.
De Bonnenpolder wordt volgens de plannen vanaf 2025 uitgebreid met 154 hectare nieuwe natuur. (Foto: Rodi.nl)

Het Westland is behoorlijk verstedelijkt. Er wordt vaak gezegd dat er meer groen is in de kassen dan daarbuiten. “Buiten de duinenrij lijkt er nauwelijks plek voor groen en natuur”, aldus Provincie Zuid-Holland. Westland kwam, naast Katwijk, in 2023 zelfs nar voren als de minst groene gemeente bij een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De aanleg van een nieuw natuurgebied, de Bonnenpolder, en twee ecologische verbindingszones - Staelduinse Bos; Oranjeplassen en Kapittelduinen; Maasdijk - moet daar verandering in brengen. 

Aan deze gebieden werkt de provincie Zuid-Holland met grondeigenaren, gemeenten, waterschap en natuurorganisaties. Dit gebeurt als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).

De Ecologische Verbindingszone Kapittelduinen - Maasdijk is inmiddels aangelegd. Met de andere twee projecten is de provincie momenteel nog bezig: de Bonnenpolder en de Ecologische Verbindingszone Staelduinse Bos - Oranjeplassen.

Bonnenpolder

In aansluiting op het Staelduinse Bos wil de provincie 154 hectare nieuwe natuur te creëren in een deel van de Bonnenpolder, als uitbreiding van het Staelduinse Bos. Op dit moment loopt daar wel nog een bezwarenprocedure over bij de Raad van State. De provincie hoopt dat er in 2025 begonnen kan worden met de aanleg van de nieuwe natuur. Dit gebied zal kruidenrijke graslanden, vochtig hooiland en moeraszones herbergen, terwijl het karakteristieke verkavelingspatroon behouden blijft. De aanpassingen maken het gebied natter en kleurrijker, om veel insecten en vogels aan te trekken. Zo is er extra broedgelegenheid voor vogels zoals de veldleeuwerik en vormt het een thuis voor de zilverreiger en de argusvlinder. Langs de sloten bloeien dotterbloemen en sieren akkerkruiden de akkers.

Naast de natuur zal het gebied ook toegankelijk zijn voor omwonenden en recreanten. Vanuit het Staelduinse Bos worden meer dan 10 kilometer aan struin- en wandelpaden aangelegd, samen met 4 kilometer fietspad. Bovendien gaat ‘Natuurbegraven Nederland’ hier een natuurbegraafplaats van 30 hectare vestigen.

Het Zuid-Hollands Landschap zal verantwoordelijk zijn voor de aanleg en het beheer van deze nieuwe natuur.


Tussen Oranjeplassen en Staelduinse Bos

Het tweede project waar de provincie aan werkt is een ecologische verbindingszone tussen de Oranjeplassen en het Staelduinse Bos. Deze zone strekt zich uit over ongeveer 5 kilometer, langs en in het water van het Oude Spui. Langs de waterweg worden natuurvriendelijke oevers gecreëerd, waar planten en dieren zich kunnen nestelen. De oevers lopen geleidelijk af naar het water, waardoor dieren gemakkelijk kunnen bewegen tussen land en water. De dijk langs het Oude Spui wordt opgeknapt en bedekt met bloemrijk grasland, wat een geschikte leefomgeving biedt voor planten en dieren die niet veel van water houden.

In deze natuurzone kunnen niet alleen vissen zoals de snoek veilig rondzwemmen, maar ook dieren zoals de waterspitsmuis en de rugstreeppad vinden er een thuis. Bovendien fladderen libellen en vlinders rond, terwijl vogels zoals de blauwborst en de rietzanger hun broedplaatsen in de moerassige gebieden vestigen.

Momenteel wordt er gekeken naar mogelijkheden voor zelfrealisatie, grondaankoop en/of grondruil om het project voort te zetten.

Tussen Kapittelduinen en Maasdijk

Een project dat al afgerond is, is de ecologische verbindingszone tussen het Natura 2000-gebied Kapittelduinen en Maasdijk. Deze groene zone, die dwars door de nieuwe woonwijk Waelpark aan de oostkant van ’s-Gravenzande loopt, is de afgelopen jaren aangelegd. Deze zone, die ongeveer 7 kilometer lang is, loopt vanaf de duinen bij Monster via de Gantel en Waelpark naar de Poelwetering.

Deze verbinding maakt het mogelijk voor vissen, de waterspitsmuis en de rugstreeppad om veilig vanuit de duinen naar de natuur richting Midden-Delfland te migreren. Bovendien vinden libellen en vlinders hier hun plek, terwijl diverse moerasvogels hun broedplaatsen in de rietkragen vestigen.