Zó honkvast zijn Westlanders

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

Inwoners van het Westland zijn behoorlijk honkvast. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet alleen wonen er bovengemiddeld veel tachtigplussers al minstens een halve eeuw op hetzelfde adres; ook kinderen verhuizen weinig en gemiddeld blijven alle Westlanders lang op dezelfde plek wonen.

Uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat begin 2023 in Nederland ongeveer 1 op de 8 tachtigplussers al minstens 50 jaar op hetzelfde adres woont. Dit komt naar voren uit de Woonbase van het CBS. In Westland is dit aantal nog hoger en geldt deze lange woonduur voor bijna 1 op de 5 van de tachtigplussers (17,2 procent).

Woonduur

De gemiddelde woonduur op hetzelfde adres neemt in Nederland toe naarmate mensen ouder worden. Bij 78-jarigen was de gemiddelde woonduur begin 2023 bijna 25 jaar. Opvallend is dat vrouwen over het algemeen iets langer op hetzelfde adres blijven wonen dan mannen, vooral tussen de leeftijd van 30 en 65 jaar.

In Westland wonen mensen, ongeacht leeftijd, gemiddeld 8,1 jaar op één adres. Dat is hoger dan in Rijswijk (6 jaar), Den Haag (5,9 jaar), Vlaardingen (7,1 jaar), Schiedam (6,6 jaar), Rotterdam (6,3 jaar), Midden-Delfland (10,2 jaar) en Delft (5,3 jaar). Alleen in Midden-Delfland wonen mensen langer in hetzelfde huis.

Kinderen

Het honkvast zijn begint in Westland al op jonge leeftijd. Gemiddeld is 1 op de 2 kinderen onder de 18 jaar nog nooit verhuisd. Westland doet daar niet voor onder: 50,4% van de kinderen woont nog in hetzelfde huis als bij de geboorte. Dat is hoger dan gemiddeld in de regio: zowel in Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rijswijk als Delft wonen er minder kinderen nog op hetzelfde adres als bij hun geboorte. Alleen in Midden-Delfland ligt het percentage iets hoger dan in Westland (51,2%).