Woningbouwplan Long Island in ’s-Gravenzande feestelijk van start

Partnerbijdrage
 Wethouder Michiel Ferwerda (l.) sloeg samen met bewoners op klassieke wijze de symbolische eerste paal van het project.
Wethouder Michiel Ferwerda (l.) sloeg samen met bewoners op klassieke wijze de symbolische eerste paal van het project. (Foto: PR)

Projectontwikkelaar Dutch Housing Company en bouwpartner Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen zijn medio juni gestart met de realisatie van 33 luxe woonvilla’s in het exclusieve woningbouwplan Long Island. Het project is een samenwerking tussen ONW, Gemeente Westland en Dutch Housing Company. Op woensdag 6 juli is de start bouw feestelijk gevierd met de toekomstige bewoners en betrokken professionele partijen. Wethouder Michiel Ferwerda sloeg samen met bewoners op klassieke wijze de symbolische eerste paal van het project.

Long Island is één van de nieuwbouwprojecten in de gebiedsontwikkeling Waelpark in ’s-Gravenzande. De woonvilla’s liggen op een eiland, nabij de Plas van Alle Winden en krijgen allemaal een eigen aanlegplaats voor een sloep. Via de Poelwatering staat Long Island direct in verbinding met het vaarwater van het Westland.

New Hamptons

Het ontwerp van Long Island is van de hand van Mulleners + Mulleners architecten uit Haarlem. De stedenbouwkundige opzet is een prachtig eiland waarbij ruime kavels zijn verbonden met het groen en het water. Geïnspireerd op de rijke architectuur van de New Hamptons nabij New York krijgen de villa’s sprekende raampartijen met veel lichtinval, grote Hollandse vensters en karakteristieke elementen die het straatbeeld veraangenamen. De villa’s hebben woonoppervlakten van circa 160 tot ruim 200 m² en kaveloppervlakten inclusief eigen waterpartij van circa 300 tot bijna 1.000 m².

Meer verhuisbewegingen

Veel van de nieuwe bewoners van Long Island stromen door op de lokale woningmarkt; bijna 80% komt uit het Westland. Een villa in Long Island was voor hen een unieke mogelijkheid. De New Hampton uitstraling van de wijk in combinatie met de ligging aan het water, mét open vaarverbinding, was voor veel mensen de reden om hier te willen wonen. “De realisatie van de villa’s in het hogere prijssegment zorgen voor meerdere verhuisbewegingen in de bestaande woningmarkt in het Westland. Hierdoor ontstaat ook aanbod voor verschillende doelgroepen in de andere prijssegmenten en draagt Long Island op deze wijze bij aan het verminderen van het dringende tekort aan woningen.”

De bouw is medio juni 2022 gestart en wordt in 2 fases gerealiseerd. Naar verwachting worden de eerste villa’s in het najaar van 2023 opgeleverd. Het hele plan zal eind 2023 of begin 2024 gereed zijn.