Open Atelierroute Wateringen/Kwintsheul: Kunstzinnige kijk op vrijheid voor iedereen

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: Manon Eekhout/Aleks Droog)

Eindelijk kan het weer: na een lange coronapauze wordt op zaterdag 3 en zondag 4 september de 7e editie van de Open Atelierroute Wateringen/Kwintsheul (OAWK) gehouden. Tijdens dit publieksevenement presenteren maar liefst 30 kunstenaars hun werk aan het publiek. Zij laten artistieke werken zien in hun eigen atelier, woonhuis of op een andere locatie. Welke kunstvorm zij ook kiezen, er is dit jaar één gemene deler: het thema vrijheid.

door Bianca Mokkenstorm

De deelnemers, zowel professionals als amateurs, mogen het thema op een geheel eigen wijze vormgeven en presenteren. Dat levert een verrassende expositie op, van glaskunst en schilderijen tot digitale kunst. Er is voor elk wat wils. Dat komt goed uit, want bezoekers kunnen ook kunstwerken kopen. De opbrengst van de verkoop van enkele werken gaat bovendien naar het goede doel. De kunstenaars staan te trappelen om hun werk aan het publiek te laten zien. Wij spraken met een paar belangrijke smaakmakers van de OAWK.

Familie Eekhout: ‘Creativiteit zit in de genen van de familie Eekhout’


Foto: Manon Eekhout/Aleks Droog

In de bijgebouwen en de tuin van Cees en Anneke Eekhout op Laan Hertewijk 9 in Kwintsheul exposeert niet één kunstenaar, maar een complete familie! Er zijn de meest uiteenlopende werken te bewonderen van Cees en Anneke zelf, maar ook van Elise Eekhout, Jesse Eekhout, Jos Eekhout, Mieke Eekhout, Aleks Droog en Marcel Eekhout.

Creatieve kassenbouwer

“Eigenlijk is bijna iedereen in de familie Eekhout wel creatief bezig,” verklaart Marcel Eekhout, broer van Cees. “Het zit gewoon in onze genen. Onze vader, kassenbouwer Jan Eekhout, was een inventief iemand. Misschien uit noodzaak geboren, zo vlak na de Tweede Wereldoorlog. Maar er zit ook een aangeboren drang tot creativiteit in, die ik zelf herken. Zodra iemand een vraag stelt, begint het bij mij ook te borrelen. Die creativiteit zie ik in de familie terugkomen.”

“We doen het allemaal op onze eigen manier, ieder heeft zijn favoriete werkvorm. Daardoor is onze expositie tijdens de OAWK heel afwisselend. Er is een hele verzameling aan schilderijen, schetsen, foto’s, keramiek en beeldhouwwerken van beton, steen en hout. De expositie bestrijkt voor bepaalde familieleden een periode van meer den 40 jaar.” 

Verrassende expositie

Cees en Anneke hebben twee keer eerder hun ruimte ter beschikking gesteld aan kunstenaars voor het OAWK. Het leek Cees leuk om ditmaal met eigen familie deel te nemen. Elise, dochter van Cees en nichtje van Marcel, sluit met plezier aan: “Ik vind het zo’n leuk idee van mijn vader om op deze manier te exposeren. Natuurlijk weten we als familieleden wel van elkaar dat we bezig zijn met kunst, maar het komt er eigenlijk bijna nooit van om het werk van de ander te bekijken. De expositie begin september wordt dus niet alleen verrassend voor het publiek, maar ook voor onszelf!”

Elise, in het dagelijks leven naast professioneel kunstenaar ook grafisch ontwerper, houdt van werk dat ruimte overlaat voor de eigen verbeelding. Ze stelt tijdens de OAWK een schilderij van een meisje beschikbaar voor de verkoop. Marcel, eigenlijk landschapsarchitect, maakt een opstelling met de naam ‘Elke bloem telt’. Het zijn maar liefst 1000 keramische bloemen, die voor €1 per stuk kunnen worden gekocht. “Ik houd de prijs bewust laag. Dat maakt de kunst toegankelijk voor iedereen, en vergroot de kans dat er veel van wordt verkocht voor het goede doel!”

Bianca Tiegelaar: ‘Ik maak graag het leven mooier met kunst uit afval’


Foto: Olga Mulder

Bianca Tiegelaar wordt ook wel ‘de Schoonmoeder van het Westland’ genoemd. Haar expositie tijdens OAWK past perfect bij haar missie om bewustwording rondom duurzaamheid te laten groeien onder het publiek. “Ik doe dat niet met een belerend vingertje. Ik benader het juist vanuit het positieve, door het leven mooier te maken. Ik ben zes jaar geleden gestart met Bieklien omdat ik méér wilde doen dan afval oprapen. Door afval om te zetten in kunst maak ik het belang van duurzaam omgaan met de wereld letterlijk zichtbaar, en gaan mensen op een andere manier kijken naar hun eigen gedrag.”

Plastic bloemen

Tijdens workshops prikkelt Bianca kinderen en volwassenen om creatief te kijken naar zwerfafval. “Het is zo mooi om te zien hoe plastic soup wordt omgezet in fantastische dieren en prachtige bloemen. De deelnemers mogen hun creaties mee naar huis of mogen het verkopen.” Haar eigen kunst verkoopt Bianca normaliter niet. “Voor OAWK maak ik graag een uitzondering, omdat de opbrengst naar het goede doel gaat. Het thema ‘vrijheid’ heb ik vertaald naar ‘vrij zijn om te mogen doen wat je het liefste wil’. Dat spreekt mij enorm aan, zeker in deze tijd. De bloemen die ik ga verkopen, staan symbool voor vrijheid. Het is de eerste keer dat ik meedoe met de Open Atelierroute en ik heb er heel veel zin in!”

De ateliers zijn op zaterdag 3 en zondag 4 september geopend van 11-17 uur. Meer informatie en de routekaart vindt u op www.oawk-atelierroute.nl.