Bouke Arends gaat naar Kazachstan

Tuinbouw
Bouke Arends.
Bouke Arends. (Foto: Gemeente Westland)

Burgemeester Bouke Arends gaat naar Kazachstan. Van 1 tot en met 6 april brengt hij, samen met een delegatie bedrijven onder leiding van Dutch Greenhouse Delta, als eerste Nederlandse burgemeester ooit een bezoek aan het land. Arends woont onder andere twee internationale tuinbouwevenementen bij: The 13th International Exhibition ‘Flowers. Fazenda. Greenhouses. Almaty’ 2023 en de Conference on Development of greenhouse farms in Kazakhstan: Success stories and current business opportunities. Doel van het bezoek is om de relatie op het gebied van land- en tuinbouw tussen Kazachstan en Nederland op de lange termijn te versterken en Nederlandse kennis in te zetten bij Kazachse vraagstukken op het gebied van voedselzekerheid, verhoogde arbeidsproductiviteit en ecosysteemontwikkeling. 

“Het is een eer om namens de gemeente Westland als eerste Nederlandse burgemeester Kazachstan te bezoeken”, aldus Arends. “Samen met onze partner Dutch Greenhouse Delta kijk ik ernaar uit om kennis op te doen, onze internationale relaties te versterken en te laten zien waartoe het Westlandse tuinbouwcluster in staat is.”

Ambassadeur van Kazachstan Askar Zhumagaliyev: “Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een burgemeester van een Nederlandse gemeente Kazachstan bezoekt. We beschouwen dit als een eer en zien dit als het begin van een waardevolle samenwerking tussen de bedrijven uit onze beide landen. Bovendien zei onze president Kassym-Jomart Tokayev op 29 maart dat er ongeveer 2,5 miljard USD wordt uitgetrokken voor nieuwe landbouwprojecten en de ontwikkeling van landbouwcoöperaties. Dus laten we samenwerken en nieuwe initiatieven bedenken.”