Eerste paal geslagen van nieuw appartementencomplex in ‘s-Gravenzande

Zakelijk
Linda, een van de toekomstige bewoners, hielp de wethouder een kanon ontsteken.
Linda, een van de toekomstige bewoners, hielp de wethouder een kanon ontsteken. (Foto: Thierry Schut)

Vrijdag 15 september was het zover: tijdens een feestelijke bijeenkomst ontstak wethouder Michiel Ferwerda een kanon. Geholpen door Linda, een van de toekomstige bewoonsters, sloeg hij daarmee symbolisch de eerste paal van het appartementencomplex ‘Residence Gravin Machteld’. Dit complex zal een echte eyecatcher worden in hartje ’s-Gravenzande.

Waar ooit het ’s-Gravenzandse gemeentehuis stond, is nu een open vlakte. Dat zal niet lang meer duren, voorspelt makelaar Anja Borgdorff van Borgdorff Makelaars: “De komende maanden zullen de contouren van ‘Gravin Machteld’ steeds duidelijker zichtbaar worden. Het wordt een mooi, monumentaal gebouw met een prachtige stadstuin en alle voorzieningen van vandaag de dag.”

Monumentale uitstraling

Het historische raadhuis uit 1869 met de karakteristieke toren is bewaard gebleven. Het wordt prachtig gerestaureerd en onderdeel van Residence Gravin Machteld. Dankzij de klassieke gevels van de nieuwbouw eromheen wordt het een stijlvol geheel met een monumentale uitstraling.

Tijdens het afgraven van de damwand zijn er eeuwenoude scherven aangetroffen

Dat het appartementencomplex wordt gebouwd op historische grond bleek niet alleen uit de aanwezigheid van gastheer Peter (naar eigen zeggen ‘de persoonlijke beschermheer van Gravin Machteld’ (1200-1267)) op de feestelijke bijeenkomst. Tijdens het afgraven van de damwand zijn er ook verschillende eeuwenoude scherven aangetroffen, die in bewaring zijn gegeven bij een Westlandse oudheidkundige.

Belangstelling

De bouwwerkzaamheden trekken veel belangstelling, aldus Anja. “Tijdens de ‘s-Gravenzandse Feestweek was de bouwlocatie opengesteld voor bezoekers. Veel Westlanders kwamen een kijkje nemen. Logisch natuurlijk: het complex komt middenin het Breeje Durp, en de meeste ‘s-Gravenzanders hebben ooit nog het oude gemeentehuis bezocht. Dat schept toch een band.”

Duurzaam en gezellig

‘Gravin Machteld’ biedt straks ruimte aan 29 koop- en 15 huurappartementen, die waarschijnlijk begin 2025 zullen worden opgeleverd. “Zij zijn gasloos, voorzien van bodemwarmtepompen, duurzaam en luxe afgewerkt. De woningen liggen aan een mooie stadstuin. Op de begane grond van het rijksmonumentale oude stadhuisje is ruimte voor horeca. Aan de Langestraat komt een winkel. ‘Gravin Machteld’ wordt dus een mooi én gezellig totaalconcept,” vertelt Anja.

Woningen beschikbaar

Er zijn nog enkele koopappartementen beschikbaar. De verhuur van de woningen start enkele maanden voor de oplevering. Heeft u hier belangstelling voor of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Borgdorff Makelaars, 0174-22 50 55 / projecten@borgdorff.nl.