Betalen met Westlandse betaalmunt: ‘Over paar jaar ook bij supermarkten’

Zakelijk
Jeroen Slaman uit Monster kwam op het idee de crypto-wallet in het Westland te introduceren. Daar hebben ook andere regio's in Nederland wel oren naar.
Jeroen Slaman uit Monster kwam op het idee de crypto-wallet in het Westland te introduceren. Daar hebben ook andere regio's in Nederland wel oren naar. (Foto: PR)

Op 12 februari organiseert de Vereniging Nieuw Westland een informatieavond over cryptocurrency en de blockchain. Monsternaar Jeroen Slaman geeft dan uitleg over deze steeds populairdere fenomenen. Ooit was hij tomatentuinder; nu een visionair op het gebied van cryptocurrency. Wij stelden hem alvast wat vragen.

Door Debbie van Eijk

Cryptocurrency is voor veel mensen nog onbekend terrein. Wat houdt het in?
Jeroen: “Het gaat om cryptovaluta. Hiermee kun je niet alleen beleggen, maar ook bijvoorbeeld je boodschappen betalen. Denk aan de bitcoin, ethereum en onze eigen, Westlandse munt Kash. Die naam is een verwijzing naar de Westlandse kas, en natuurlijk naar ‘cash’.”

Een Westlandse munt? Zoals de euro?
“De Kash is gangbaar geld, net als giraal geld. Eén Kash = één euro. Maar dan wordt hij alleen gebruikt tussen mensen die zijn aangesloten bij de community. Zij maken gebruik van een eigen digitale ‘portemonnee’, een crypto-wallet. Met Kash kunnen ze betalen bij elke ondernemer die zich bij de community heeft aangesloten.”

Dus stel, ik ben een kapper en maak gebruik van die Westlandse cryptovaluta. Een automonteur, die er ook bij aangesloten is, laat zijn haar bij mij doen en betaalt mij met die Westlandse munten. Dan kan ik een week later weer met die munten bij hem terecht?
“Precies. Het werkt met een app. Je scant een QR-code. Het bijzondere aan deze nieuwe vorm van betaling is dat het echt tussen twee partijen gaat. Er is geen bank bij betrokken.”

Waar in het Westland kun je nu met Kash betalen?
“Bij alle ondernemers in het Westland die Kash accepteren. We zijn nu ondernemers aan het werven en hebben een lijst van veertig. Het gaat nu nog vooral om kleine ondernemers, zoals inderdaad de kapper, of masseurs. Maar ik verwacht dat we er binnen twee tot drie jaar klaar voor zijn om ook de grotere ondernemingen te ondersteunen, zoals supermarkten.”

Gaan we dit in de toekomst vaker zien, ook buiten Westland?
“Dat verwacht ik wel. Die technieken, zoals bitcoin en ethereum, zijn enorm in opkomst. Deze nieuwe technologie wordt de blockchain-technologie genoemd. De euro zelf wordt trouwens ook digitaal. Op dit moment werkt de Europese Centrale Bank aan de ontwikkeling daarvan.”

Nog even over het gebruiken van het Westlandse geld. Wat voor voordelen biedt dat?
“Door Kash te gebruiken, circuleert het geld meer in de regio. Het zorgt dat mensen lokaal kopen. Wij van Vereniging Nieuw Westland zijn fan van lokale ondernemers. We willen onze aandacht maximaal op hen richten door deze nieuwe munt te gaan gebruiken. Daarbij biedt Kash voor Westlandse ondernemers direct al voordeel. Voor een Kash-transactie betaal je nu 0,1 cent. Wie euro’s gebruikt betaalt per pintransactie 5 cent. Een ondernemer is gemiddeld honderd tot tweehonderd euro kwijt aan pinbetalingen. Met Kash is dat dus een stuk minder.”

Zijn er meer regio’s die hun eigen munt hebben?
“Naar aanleiding van het Westlandse initiatief kregen we het verzoek ook andere regio’s te helpen. We zijn nu bezig met zo’n vijf andere gebieden. Zo is er de Bant-munt in Brabant Zuid-Oost, het gebied rond Eindhoven. De Bant is uitwisselbaar met Kash.”

Jeroen vertelt op maandag 12 februari van 19.15 tot 21.30 uur in ‘s-Gravenzande nog veel meer over cryptocurrency en de blockchain. Iedereen is welkom op de informatieavond. De toegang is 5 euro voor leden, 10 euro voor niet-leden. Aanmelden kan via de agenda op www.nieuwwestland.nl/agenda. Hierbij geldt: vol is vol.