Meer daglicht in huis? 6 handige tips!

Accessoires
Van grote spiegels tot het plaatsen van een dakraam: ontdek deze tips!
Van grote spiegels tot het plaatsen van een dakraam: ontdek deze tips! (Foto: Adobe Stock)

De aanwezigheid van daglicht in huis is heel belangrijk. Niet alleen voor een mooi en fris interieur, maar ook voor je gemoedstoestand! Is jouw huis vrij donker en wil je weten hoe je voor meer daglicht zorgt? Wij delen 6 handige tips.

Nieuwsgierig? Lees snel verder! 

Meer daglicht in huis: tip 1

Een slimme én makkelijke manier om meer daglicht in huis te krijgen is door grote spiegels tegenover ramen te plaatsen. Dit maximaliseert het natuurlijke licht in de ruimte. Hierdoor worden zelfs de donkerste hoeken van de ruimte verlicht! Tip: kies voor grote, decoratieve spiegels met een mooie gouden of zilveren rand. Ook leuk: een grote spiegel met organische vormen. 

Meer daglicht in huis: tip 2

Dikke gordijnen blokkeren het licht. Ook al doe je ze s’ ochtends open, dan nog kan de dikke stof aan de zijkanten voor gedeeltelijke blokkade van (zon)licht zorgen. Tip: vervang de gordijnen voor transparante raamdecoratie. Denk aan stoffen jaloezieën of vitrage gordijnen. Deze laten het licht binnenstromen terwijl ze toch een zekere mate van privacy bieden. Handig! 

Meer daglicht in huis: tip 3

Heb je weinig ramen in huis? Of zijn er weinig mogelijkheden om natuurlijk licht binnen te laten? Met behulp van speciale daglichtlampen kun je het natuurlijke daglicht nabootsen. Sommige daglichtlampen veranderen tijdens de dag van kleurtemperatuur én helderheid. Wel zo handig, want dit helpt om je biologische klok te reguleren en slaapritme te optimaliseren!

meer daglicht in huis, meer daglicht, daglicht, daglicht in huis tips, tips voor daglicht,

Meer daglicht in huis: tip 4

Kleur doet ontzettend veel voor een ruimte. Sterker nog, bepaalde kleuren kunnen jouw woning kleiner laten ogen. Wil je meer daglicht in huis? Dan is het slim om muren en plafonds in lichte kleuren te verven. Denk aan wit, crème, beige of pasteltinten. Dit helpt om natuurlijk licht te weerkaatsen en de ruimte helderder te maken. Matte verf is een aanrader, omdat het licht gelijkmatig verspreidt in plaats van het te reflecteren!

Meer daglicht in huis: tip 5

Heb je een tuin? Kijk dan goed of bomen of struiken niet het zonlicht van buitenaf blokkeren. Als dit wel het geval is, dan kun je overwegen om deze (gedeeltelijk) te snoeien. Daarnaast kun je lichte kleuren gebruiken voor buitenmeubilair en terrasdecoraties om het licht te laten weerkaatsen. Check ook of er geen grote meubels voor de ramen staan die de lichtinval kunnen belemmeren. 

Meer daglicht in huis: tip 6

Heb je een plat dak? Dan kun je besluiten om een dakraam te plaatsen. Dit is een effectieve manier om meer natuurlijk licht in huis te brengen. Een dakraam zorgt voor een directe lichtinval van bovenaf, en geeft een ruimte een open én luchtig gevoel. Tip: investeer in een dakraam dat ontworpen is om lang mee te gaan én je woning te beschermen tegen energieverlies. 

Meer inspiratie? 

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!