Starter en huis kopen in 2023? Met déze trucs maak je meer kans

Huis
Met deze tips is jouw droomhuisje binnen handbereik!
Met deze tips is jouw droomhuisje binnen handbereik! (Foto: Adobe Stock)

Je eerste huis kopen is leuk én spannend. Van het berekenen van je hypotheek tot het starten van de onderhandeling: er komt veel op je af. Ben jij starter en wil je in 2023 graag een woning kopen? Met déze trucs maak je meer kans!

Starter huis kopen in 2023: tip 1

Een woning kopen als starter begint bij het checken van jouw financiële situatie. Je hebt een prachtig stekkie gevonden dat je graag wil kopen, maar heb je er ook de middelen voor? Het is al eerste stap belangrijk om te weten wat jouw inkomen is én hoeveel je straks aan vaste lasten betaalt. Onderzoek dan ook gelijk of je nog eventuele schulden of betalingsachterstanden open hebt staan. Als je jouw financiële situatie weet, kun je gerichter zoeken. Bereken gelijk jouw maximale hypotheek. 

Starter huis kopen in 2023: tip 2

Bereken hoeveel geld je uiteindelijk nodig hebt. Een hypotheek dekt niet alle aankoopkosten van de aankoop van jouw eerste huis; daarom heb je ook altijd eigen geld nodig. De vraag is: om hoeveel eigen geld gaat het dan ongeveer? Naast een hypotheek heb je geld nodig voor de ‘kosten koper’. Dit zijn onder andere makelaars- en notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Deze kosten vallen - helaas - buiten je hypotheek en moet je dus zelf betalen. De kosten koper zijn ongeveer 6% van de aankoopprijs. 

Handig om te weten: ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan krijg je eenmalig een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Lees wel eerst de voorwaarden goed door!

Starter huis kopen in 2023: tip 3

Kijk naar de mogelijkheden van een Starterslening. Dit is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. Veel gemeenten bieden een Starterslening aan, dus vraag naar de mogelijkheden bij jouw gemeente. 

Tekst gaat verder na de foto

huis kopen starter 2023 huis kopen trucs huis kopen tips

Starter huis kopen in 2023: tip 4

Kom je niet in aanmerking voor een Starterslening? Kijk dan of jouw familie financieel kan bijspringen, zoals je (groot)ouders. Met een lening of belastingvrije schenking van familie kan je namelijk ook jouw droomhuisje kopen. En wist je dat je ouders ook een huis mogen kopen om dit aan jou te verhuren? Dan kan jij sparen totdat je het zelf kunt (over)kopen. Je kunt een familiehypotheek afsluiten: hierbij leen je geld bij je familie en maak je afspraken over de rente en aflossing. Willen jouw (groot)ouders het geld niet aan je lenen, maar wel schenken? Dat kan in 2023 nog belastingvrij tot €28.947. In 2024 wordt de belastingvrije schenking volledig afgeschaft.

Starter huis kopen in 2023: tip 5

Het kost wat, maar dan heb je ook wat: schakel een aankoopmakelaar in. Hij of zij begeleidt je bij het vinden en kopen van jouw droomhuisje. Dankzij zijn goede connecties op de lokale woningmarkt ben je direct op de hoogte van woningen die te koop staan! De aankoopmakelaar is goed in onderhandelen en kan je helpen met juridische en administratieve zaken. Daarnaast kom je serieuzer over als je via de aankoopmakelaar een bod doet op de woning.

Zie je het huisje van je dromen voorbijkomen? Met deze tips en tricks kun jij direct bieden en onderhandelen. Jouw droomhuis is dichterbij dan je denkt!

Volg Rodi Wonen

Jouw eerste huis wil je natuurlijk zo mooi mogelijk inrichten. Volg Rodi Wonen op Instagram voor de laatste trends, inspiratie en tips van interieurstylisten!