Bescherm je huis tegen vorst: 5 tips!

Huis
Bevroren leidingen zijn verleden tijd met déze tips!
Bevroren leidingen zijn verleden tijd met déze tips! (Foto: Adobe Stock)

De winterse kou is leuk, maar vereist wél wat extra werk in en rondom je woning. Geen zorgen: met déze 5 tips bescherm je je huis tegen de vorst!

De temperatuur kwam de afgelopen dagen onder het vriespunt. Zoals wel vaker in ons kikkerlandje, gebeurde dit vrij onverwachts en had je dus weinig tijd om je huis te beschermen. Maar met deze tips kun je dit alsnog doen!

Huis beschermen tegen vorst

1. Sluit de buitenkraan af bij vorst. Als je dit niet doet, kunnen er scheuren in de leidingen ontstaan. De buitenkraan bevindt zich meestal in de buurt van de watermeter. Om de toevoer naar deze kraan te stoppen, draai je ‘m dicht. Let er dan wel op dat ál het water uit de leiding is; anders kan het alsnog bevriezen. Zet de buitenkraan dus open, laat het water er volledig uitdruppelen en draai ’m daarna goed dicht.

Woning beschermen vorst

2. De thermostaat kun je het beste aan laten staan. Mocht je je huis tijdelijk verlaten (bijvoorbeeld voor een welverdiende vakantie), dan kun je geneigd zijn om de verwarming helemaal uit te zetten. Maar let op, doe dit niet! De temperatuur kun je het beste rond de 14 graden laten, anders bevriezen de leidingen. Deze schade laten repareren is een stuk duurder dan de maandelijkse energierekening!

Huis beschermen tegen vrieskou

3. Controleer de waterleidingen. Zoals je hierboven al kon lezen zet bevroren water uit, waardoor de waterleidingen kunnen knappen. Check dus alle waterleidingen, en dan met name op de plekken waar je weinig komt. Denk aan de kelder, zolder en kruipruimte. Bevriezing voorkomen? Een simpele isolatiebuis om de leidingen helpt al! 

Woning beschermen tegen vorst

4. Zorg ervoor dat je vorstgevoelige bloemen en planten beschermt. Ja, ook in de tuin kun je maatregelen nemen om schade door vorst te voorkomen. Haal dus alle vorstgevoelige én exotische planten en bloemen naar binnen. Zet deze op een koele plek neer, zodat ze kunnen overwinteren. Denk hierbij aan de schuur, veranda of een kas. Lukt verplaatsen niet? Dan kun je de planten beschermen met een vliesdoek. Dit heeft een isolerende werking. Daarnaast is het erg licht, waardoor de planten niet beschadigen. Handig! 

Huis beschermen tegen vorst

5. Terracotta potten overleven soms de winter niet. Dit geldt vooral wanneer de temperaturen ver onder nul dalen. Bij vorst kunnen de terracotta potten bevriezen en zelfs barsten. Zonde! Haal deze potten dus naar binnen of bescherm ze met wat noppenfolie. Dit kun je makkelijk kopen bij grotere bouwmarkten. En last but not least: staat er een regenton in de tuin? Laat deze dan voor een kwart leeglopen. Zo kan ‘ie niet kapot gaan door het uitgezette en bevroren water.

Volg ons op social media!
Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!