Zó maak je de tuin bijvriendelijk

Tuin
Wist je dat bijen 70% van alle voedselgewassen op aarde verzorgen?
Wist je dat bijen 70% van alle voedselgewassen op aarde verzorgen? (Foto: Adobe Stock)

Een biodiverse tuin is goed voor mens, milieu én (kwetsbare) insectensoorten zoals de bij. Hoe maak je de tuin bijvriendelijk? Alle kleine beetjes helpen. Wij geven tips!

Eerst een paar feitjes: wist je dat bijen 70% van alle voedselgewassen op aarde verzorgen? In Nederland leven 360 soorten wilde bijen. Een kwart daarvan wordt met uitsterven bedreigd. Dit komt door een gebrek aan voedsel. Steeds meer tuinen in Nederland zijn versteend, waardoor er geen bloemen of planten groeien. Daarnaast wordt er bij de landbouw ontzettend veel gif gebruikt. Bijen zijn afhankelijk van gezonde planten, om onze gewassen (en daarmee de natuur) gezond te houden.

Maak de tuin bijvriendelijk

Hoe maak je de tuin nou bijvriendelijk? Volg de onderstaande tips!

Kies voor drachtplanten

Drachtplanten zijn bloeiende planten waar bijen én vlinders op afkomen. Het is belangrijk dat de bijen vanaf het voorjaar tot aan de herfst bloeiende planten tot hun beschikking hebben. Voorbeelden van drachtplanten zijn o.a. de damastbloem, de brede lathyrus, knoopkruid, de wilde marjolijn en koolzaad. 

Voorkom wateroverlast

Vervang 40% van de tegels in de tuin voor aarde waar planten en bloemen kunnen groeien. Dit is niet alleen fijn voor de bijen; je voorkomt hiermee ook wateroverlast.  

Laat pesticiden staan

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor bijen, en ook niet gezond voor de mens. Wanneer je last hebt van insecten of onkruid, kun je dit het beste milieuvriendelijk oplossen. Laat chemische onkruidbestrijders dan ook staan. Stroop je mouwen op en ga zelf aan de slag met een schoffel, of haal het onkruid handmatig weg. Overlast van insecten kun je te lijf gaan met biologische bestrijders

Een bijenhotel

Heb je weleens van een bijenhotel gehoord? Verschillende bijen, waaronder wilde bijen, maken graag een nestje. Dit doen ze in spleten in de muur, of juist in plantenstengels. Een bijenhotel bootst deze natuurlijke situatie na. Wilde bijen vertoeven hier graag. Je kunt een bijenhotel zelf maken, bijvoorbeeld van hout of bamboe. Ze zijn ook te koop, zoals via Lekkerhoning.nl. De bijen zullen je dankbaar zijn. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!