Relaxen tussen de bloemen op je balkon én terras

Tuin
Begin alvast met het planten van zomerbollen in pot!
Begin alvast met het planten van zomerbollen in pot! (Foto: iBulb)

Wil je extra sfeer op je balkon of terras? Plant dan nu zomerbollen in pot. Tussen deze vrolijke kleurbrengers is het straks heerlijk relaxen! 

Zomerbollen kun je planten zodra de kans op nachtvorst voorbij is. Het makkelijke van bollen in pot is dat je ze vorstvrij kunt zetten als er toch nog vorst is voorspeld. Alle zomerbollen zijn geschikt voor potten. Bloemen met sterke stelen of lagere zomerbollen zijn éxtra geschikt, omdat die geen ondersteuning nodig hebben. Zo kunnen Aziatische lelies, dankzij hun supersterke stelen, prima in pot. Vooral de dwergvormen zijn hiervoor ideaal.

Bloembollen planten: 5 stappen

1. Kies een pot met een gat of gaten onderin, zo kan overtollig water weglopen. Leg eventueel wat scherven over de gaten.
2. Vul de pot met potgrond. Op de verpakking van je zomerbollen staat hoe diep ze moeten komen.
3. Leg de bollen (of knollen) op de aarde. Soms zie je wat de boven-of onderkant is, bijvoorbeeld aan een groeipuntje (bovenkant) of wortelkrans (onderkant). Bij begonia is de holle kant de bovenkant. Zie je dit niet, geen probleem; de bol regelt dit dan zelf. Let er wel op dat ze ruim in de pot passen, dan is er voldoende ruimte voor de wortels.
4. Vul de pot verder met potgrond. Houd ruimte onder de rand over voor watergeven. Druk de grond voorzichtig aan.
5. Geef voldoende water.


Plant bijvoorbeeld de begonia. Beeld: iBulb


De dahlia en zantedeschia. Beeld: iBulb

Bloemenmatch zoeken

Zet dezelfde bollen, of juist verschillende soorten bij elkaar in een pot. Ook een combinatie met een vaste plant geeft een leuk effect. Zo is een roze Begonia een goede match met een blauw/paarse salie (Salvia). Indisch bloemriet (Canna), met haar brede bladeren, vormt hierop een uitzondering en staat graag alleen. Zet haar in een grote pot, want ze heeft ruimte nodig.

Zet op de tuintafel of bij je (lig)stoel verschillende potten en kleuren bij elkaar, bijvoorbeeld dahlia’s, gladiolen en calla’s (Zantedeschia). Zo is het heerlijk genieten en relaxen op je fijne buitenplek!

Bloembollen-weetjes

  • Zomerbollen zorgen voor maandenlang kleur; lelies bloeien bijvoorbeeld al in juni en dahlia’s kunnen maar liefst tot de eerste nachtvorst doorbloeien.
  • Knip met regelmaat uitgebloeide bloemen weg; dit geeft extra rijke doorbloei.
  • Veel zomerbloemen zijn geschikt als snijbloem; één tak in een mooi vaasje geeft al heerlijke summer vibes!


    Beeld: iBulb    Beeld: iBulb

    De Aziatische lelie. Beeld: iBulb

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!