Dank lieve vriend(in), je bent een kanjer!

Algemeen
Complimenten! Goed gedaan!
Complimenten! Goed gedaan! (Stockfoto)

ZAANSTREEK – Aan de hand van de binnengekomen reacties kunnen we rustig stellen: er is duidelijk behoefte aan complimenten. Van alle kanten kwamen de verzoeken binnen op onze oproep ‘Wie verdient er een complimentje op 1 maart, Nationale Complimentendag?’ De serie hartverwarmende reacties die we binnenkregen willen we hierbij graag doorgeven. Vandaag mag het dan een hele bijzondere dag zijn om een complimentje te geven, het mag ook nog de rest van het jaar! 

Oproep Nationale Complimentendag zorgt voor ‘complimentenregen’ aan Karin, André, Jolanda, Elly, Peter, Saskia, Gitta, Els, Maurice, Rudy, Sociaal Wijkteam, Happy Soaps, De Veldmuis, Marleen, Marije,  Soraya, Frans, Nicole en groep 8b van De Hoeksteen

Dank voor oefeningen

Marijke de Vries uit Zaandam wil Karin van Soest een heel groot compliment geven. “Omdat zij al sinds de corona drie keer per week gratis buikspieroefeningen geeft, ook voor werken aan de armen en benen enz. Zij doet dit met zoveel inzet en passie. Elke keer weer. Dat motiveert iedereen die meedoet. Zij verdient de hoofdprijs.”

Geweldige steun

Mevrouw Brussel is een tachtigjarige inwoonster uit Zaandam. Ze wil haar schoonzoon André en dochter Jolanda Zaal een compliment geven. “Ze helpen me met alles. Met klusjes in huis, boodschappen doen het oplossen van dingen die je elektronisch moet regelen. Ze steunen me geweldig, zeker nu ik vijf maanden geleden mijn man verloor”, laat ze telefonisch aan de redactie weten. Om nog snel toe te voegen: “Compliment voor jullie mooie krant! Ik lees hem elke week.”

Mantelzorgen met je hart

Jeannette Duivis wil haar zus Elly Duivis een compliment geven. “Zij is mantelzorger voor haar man Bart die nagenoeg blind is. Verder haalt zij alle boodschappen voor de buren links en rechts. Zij doet dit met liefde.”

Geweldige buren

Laura Brinkman wil haar buren Peter en Saskia Visscher een groot compliment geven. “Ze passen op ons huis tijdens ons afwezigheid. Laatst gaf ons alarmsysteem een vreemde melding. Omdat wij het niet vertrouwden, maar niet meteen naar huis konden rijden, vroeg ik onze buren om even polshoogte te nemen. Zonder aarzelen gingen zei naar binnen om het hele huis te inspecteren. Wij hebben er een stel hele goede buren aan. Daarom verdienen ze een compliment.”

Fantastische vrouw

Ed Bloem uit Zaandam wil graag zijn vrouw Gitta in het zonnetje zetten en wel om de volgende reden. “Ik heb in augustus 2019 een zware hersenbloeding gehad waardoor ik aan mijn linkerzijde een verlamming opliep. Hierdoor verbleef ik lange tijd in ziekenhuizen en Heliomare. Eind februari 2020 mocht ik weer naar huis. Mijn vrouw heeft mij liefdevol opgevangen en zorgt zeer goed voor mij. Ze loopt elke dag met mij, voor zover dit gaat. Ook helpt ze elke dag met de noodzakelijke oefeningen met mijn arm. Er zijn nog vele dingen meer die zij voor mij doet, zoals zelfs mijn vlees snijden omdat ik dat ook niet meer kan. Kortom, ik heb heel veel steun aan Gitta en ben haar zeer dankbaar. Ik heb de hersenbloeding opgelopen, maar het is haar ook overkomen. Ze doet het fantastisch!”

‘Moppertje…’

Ruud Krijt heeft niet zoveel woorden nodig om een compliment aan zijn Els te geven. Hij zegt: “Complimenten omdat je het al zolang, met liefde, volhoud met mij.” Om af te sluiten met ‘Moppertje’. 

Snelle hulp

Mery Westbroek maakt voor haar vervoer gebruik van een rolstoel waaraan een handbike gekoppeld kan worden. “In deze coronatijd geniet ik van prachtige fietstochten. Omdat er in een van de wielen van mijn rolstoel een spaak ontbrak, kreeg ik een slag in mijn wiel. Na het weekend belde ik Medipoint voor service. Woensdag kwam monteur Maurice. Er moesten ook nieuwe banden om. Maurice ging de spullen bestellen en ik zou het horen als dit gelukt was. Gisteren zat ik buiten en zag een auto van Medipoint de straat inrijden. En ja hoor, Maurice had de spullen al geregeld en kwam ze onverwacht brengen. Hij wist hoe graag ik fietste en had er meteen werk van gemaakt. Van mij krijgt Maurice van de firma Medipoint een groot compliment!”

‘Eén schouderklop doet tekort’

“Een ondertekening moet/hoeft niet”, zeggen Noa, Anjalie en Rienk want het gaat vooral om Rudy Seca uit Zaandam. “Een compliment is goedbeschouwd een belediging Deze man verdient zó veel complimenten; één schouderklop doet Rudy veel te kort”, zegt het trio over de van origine Surinaamse man. “Rudy is in Zaandam een bekende verschijning; inmiddels 78. Altijd een alpinopetje op zijn grijze kroeskrulletjes, brede glimlach en altijd vriendelijk. Een jeugdige verschijning. Hij wandelt met veel plezier de volledige Dam tot Damloop én hij is zonder aarzeling behulpzaam voor iedereen. Dat ís Rudy Seca ten voeten uit. Rudy was tot zijn pensionering maatschappelijk werker en oprichter van de Sociale Academie. Hij werkte bij Surbeza, de stichting voor de belangen van Surinaamse en Antilliaanse Zaankanters. Zij hadden onder meer ontmoetingscentrum Famiri aan de Vinkenstraat. Rudy doet hij ook wel eens ‘gekke dingen‘. Zo is hij de laatste paar jaar al regelmatig op de nationale tv te zien in reclamespots van mobiele telefoons: ‘Opa krijgt vrolijk les van kleinkinderen’. Toch gaat het levenspad bij Rudy en zijn vrouw Nicola A. M. Smit niet altijd over rozen. Dieptepunt is het afscheid van hun dochter. Door een ernstige ziekte moest Lindy op 39-jarige leeftijd haar man en twee jonge kinderen achterlaten. Opa en oma Seca vangen hun kleinkinderen nu meerdere keren per week liefdevol op. Als er iemand in de Zaanstreek complimenten verdient, is Rudy Seca misschien wel de nummer één.”

Plasticvrije wereld

M. Smit wil graag Happy Soaps een compliment geven. “Dit bedrijf streeft naar een plasticvrije wereld. Thehappysoaps.com maakt plasticvrije verzorgingsproducten in plasticvrije verpakking. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen, dier- en planeetvriendelijk (geen palmolie, vegan etc). Niet alleen bij de productie die in Nederland plaatsvindt, maar ook bij de opslag en verzending komt er geen plastic aan te pas. Ik ben heel blij met dit soort initiatiefnemers die, in tegenstelling tot grote bedrijven, zich inzetten voor de leefbaarheid op deze aardbol. Vandaar mijn compliment.”

‘Toppers, bedankt!’

Nina Witkam, bestuurslid bij Wijkboerderij de Veldmuis uit Zaandam, wil alle vrijwilligers en donateurs van de wijkboerderij in het zonnetje zetten. “Na een jaar waarin we vaker gesloten zijn geweest dan geopend en ook nog te kampen hebben gehad met de vogelgriep, verdienen zij een compliment van harte! We hebben met z’n allen een flink aantal klappen te verduren gehad. Ondanks deze tegenslagen bestaat De Veldmuis nog steeds. Ik wil, namens het hele bestuur, alle vrijwilligers bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet op de boerderij. Zij staan door weer en wind klaar voor de boerderij en haar dieren. Maar we zijn ook ontzettend dankbaar voor de trouwe steun van al onze leden, zelfs nu we door corona minder vaak open mogen zijn. En alle donateurs die ons een warm hart toedragen. Zonder jullie hadden we de deuren allang moeten sluiten. Toppers, ontzettend bedankt!”

‘Geweldige hulp’

Tinie Bakker-Huiberts wil van harte een compliment geven aan het Sociaal Wijkteam van Westzijderveld, Westerwatering Rooswijk. “Wij zijn heel goed geholpen met het invullen van de papieren voor de Belastingdienst. Wij zaten heel erg in de problemen met een hele onbegrijpelijke hoge aanslag over de vorige jaren. Door hulp van een boekhouder (vrijwilliger) van de WMO is er met veel rekenwerk een acceptabele regeling waardoor wij in juli weer op normaal niveau zitten. Geweldige hulp!”

Kanjer in hulp bij studie

Sander wil graag zijn collega in het zonnetje zetten. “Zij heeft mij als stagebegeleider geholpen bij het behalen van mijn studie. Naast het beoordelen van mijn verslagen, stond ze al die tijd voor mij klaar. Met wijze woorden en raad om mij verder te helpen in mijn vak. Maar ook om mij (weer) te motiveren als het even wat moeilijker ging. Marleen, ontzettend bedankt voor alle steun en begeleiding tijdens mijn studie. Je bent een kanjer!”

‘Rijk met zo’n vriendin’

Patricia en Jan Kelatow willen hun vriendin Marije Rejaan een compliment geven. “Ze is mantelzorger voor haar man. Ze stond ook een nier aan hem af zodat ze samen weer meer kunnen genieten van het leven! Marije is ook een lieve oma. Daarnaast staat ze altijd klaar voor de familie, vrienden, buren. Omdat ze daarmee heel vaak zichzelf op de laatste plaats zet, is ze dit compliment meer dan waard! Ik ben rijk met haar als vriendin en wil haar hiermee laten zien hoe we van haar houden en haar waarderen. Dank lieve vriendin!”

Altijd tijd voor haar zus

Sara is van mening dat haar zus Soraya Ahmadi echt een compliment waard is. “Omdat ze, hoe druk ze het zelf ook heeft met haar studie, altijd tijd voor me maakt om samen leuke dingen te doen. En als ik moeite met huiswerk heb, helpt ze mij altijd. Hiervoor wil ik mijn zus graag een compliment geven en in het zonnetje zetten.”

Tuintopper Frans

Leny van den Broek wil heel graag een groot compliment geven aan Frans Jonker. “Hij geeft al jarenlang zijn vrije tijd aan Volkstuinvereniging Nut en Genoegen. Frans is coördinator van de Tuincommissie. Hij is elke zaterdag aanwezig om de werkploeg aan te sturen en ook door de week is hij druk bezig om allerlei karweitjes voor het complex te verrichten. Nu wordt hij binnenkort 70 jaar en wil het wat rustiger aan gaan doen. Wij, tuinders van Nut en Genoegen, houden ons hart vast. Want Frans is echt absoluut onmisbaar voor ons tuincomplex.”

Hulp met blije gezichten

Elisabeth Johanna Last is 91 jaar, woon nog in het familiehuis en krijg zoveel steun van haar zoon en schoondochter. “Ze staan altijd klaar om hulp te geven en doen dat met een blij gezicht. Ze gaan met me mee naar de dokter. Als ik gevaccineerd moet worden in Purmerend of de opticien moet bezoeken. Ze brengen me overal heen. Ben ik jarig, dan zorgen ze voor alles. Ze bemoedigen bij narigheid en laten zien dat ze veel van me houden. Alleen één ding: ze houden er niet van in het zonnetje gezet te worden. Zal ik dan maar niet hun namen noemen? Het doet me alleen al goed dit eens op te schrijven; ik hou van jullie!”

‘Je bent een kanjer’

Paul, Ilona, Cesar en Thor willen Nicole Stroop een welgemeend compliment geven omdat ze altijd voor iedereen klaar staat. “Lieve Nicole, graag willen wij jou in het zonnetje zetten omdat je altijd voor ons (en anderen) klaar staat. Thuis lesgeven aan de jongens, de hond uitlaten en op vele andere, lieve manieren ondersteun je ons. Daar zijn we onwijs blij mee. Maar bovenal ook supertrots op jou omdat je per vandaag bent begonnen aan je nieuwe baan. Je bent een kanjer!”

Petje af voor groep 8b

Meester Johan wil graag groep 8b van basisschool de Hoeksteen in Krommenie een groot compliment geven. “Tijdens het thuisonderwijs de afgelopen weken waren zij evengoed enthousiast, betrokken en gemotiveerd. Ik neem mijn petje af voor jullie!”