RTV Zaanstreek voert actie voor behoud zendmachtiging: ZaanTV op zwart

Algemeen
RTV Zaanstreek doet een oproep aan Zaankanters om hun te steunen.
RTV Zaanstreek doet een oproep aan Zaankanters om hun te steunen. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD/WORMERLAND – Geen lokale televisie meer en ook op de 107,1 FM geen Zaanse radio meer (sinds de start in 1987 24/7 in de ether en inmiddels ook op de kabel). Donkere wolken blijken er boven RTV Zaanstreek samen te pakken nu ze wellicht de zendmachtiging en gemeentelijke subsidies verliezen aan website De Orkaan. Het noopt de RTV-redactie tot acties om de gemeenteraad van Zaanstad komende donderdag te bewegen de noeste multimediale inzet van circa 100 vrijwilligers en een paar betaalde krachten te laten continueren.

Tot maandag 12.00 uur is onderstaande tekst op ZaanTV en Zaanradio te zien en horen:

Als Zaanstad definitief de lokale omroep subsidie beperkt en kiest voor een sober lokaal media-aanbod gaat dit kanaal definitief op zwart.  Wilt u blijvend breed geïnformeerd worden laat dit dan vooral weten aan de gemeenteraad van Zaanstad: raadsgriffie@zaanstad.nl Morgen zijn wij er ‘gewoon’ weer!

Daarnaast wordt er een online petitie opgestart. 

Agendapunt in de raad

“Ons leven’ ligt in handen van de lokale politici. Oeps!”, laat hoofdredacteur Kees Klinkenberg weten. “De Zaanse volksvertegenwoordigers hebben in meerderheid al laten doorschemeren dat zij De Orkaan zien als de toekomstige lokale omroep. Dat zal - na afgelopen dinsdag en donderdag op beschamende wijze al te zijn besproken in het Zaanstad Beraad - komende donderdag weer op de agenda staan en dan zal er een besluit genomen worden. Dat besluit heet dan een advies. Ook de gemeenteraad van Wormerland doet zo’n uitspraak. Maar die zal normaliter niet afwijken van die in Zaanstad. Dat advies gaat richting Commissariaat van de Media die dat advies weegt. CvdM kan dat overnemen en tot besluit maken.” 

Hij voegt toe dat het Commissariaat van de Media CvdM de licentie kan teruggeven en opdracht geven tot andermaal een gesprek/fusie tussen beide licentie aanvragers. 

Kans van slagen

“Maar gezien de ervaring van eerder, lijkt dat geen kans van slagen te hebben. Het Commissariaat kan op geheel eigen wijze een besluit nemen: RTVZ aanwijzen als lokale omroep. Dat laatste zou je een kans van slagen moeten kunnen noemen. De Orkaan is immers geen omroep, maar alleen een digitaal platform. Geen omroep. Geen radio, geen tv”, aldus Klinkenberg.

Presentatie

Afgelopen woensdag heeft RTV Zaanstreek een presentatie verzorgd aan de beide gemeenteraden (Zaanstad en Wormerland geven subsidie). “Van de 75 uitgenodigde politici verschenen er helaas maar dertien aan tafel”, sombert de hoofdredacteur.

“En van die dertien was er minimaal eentje die het cijferanalyseverhaal van die avond doorspeelde aan De Orkaan welke de aanvankelijke schreeuwend promotionele tekst over de cijfers onmiddellijk aanpaste. Je vraagt je af hoe integer die vertegenwoordiger dan is.”