Vorig jaar werd er een mini-parade gehouden door het centrum van Zaandam.
Vorig jaar werd er een mini-parade gehouden door het centrum van Zaandam. (Foto: aangeleverd)

‘Het is een week waarin je helemaal jezelf kunt zijn’

Nieuws

ZAANDAM – Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt, dat is het motto van de derde editie van ZaanPride en de Zaanse Regenboogweek. Het evenement duurt dit jaar van 3 tot en met 11 juni en wordt afgesloten met de Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam.

Door Marga Esser

ZaanPride is vooral een feestweek voor de Zaanse LHBTIQ-gemeenschap (LHBTIQ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer/questioning en aseksueel/aromantisch, red.) met een serieuze boodschap.

“Het motto van deze ZaanPride is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek”, zegt Frankie Vos, voorzitter van Stichting De Zaanse Regenboog en één van de initiatiefnemers van de Zaanse Regenboogweek en ZaanPride.

Hakenkruis

“In de wet zijn de rechten voor de LHBTIQ--gemeenschap steeds beter geregeld. In de praktijk, als je niet al te zichtbaar bent, geen affectie toont op straat, dus je onopvallend gedraagt wat niet iedereen kan/wil is het redelijk goed’, verklaart Frankie de noodzaak van het houden van ZaanPride.

“Want we hebben ook voorbeelden van een hakenkruis op een woning, posters demonstratief verscheuren, scheldpartijen en bedreigingen.”

Vrijwilligers

Een grote groep vrijwilligers maakt ZaanPride mogelijk. Eén van hen is Zaandammer Oscar Salome Bodelier. Toevallig ook de echtgenoot van Frankie. “Ik ben ook door hem betrokken geraakt bij de organisatie. Deze week is een belangrijk evenement voor de Zaanse LHBTIQ-gemeenschap.”

Uit een recent gehouden onderzoek blijkt dat vooral de LHBTIQ-jongeren zich niet thuis voelen in de Zaanstreek. “Dat geldt ook voor trans-personen”, stelt Oscar. “Daarom is het belangrijk in de Pride-week zichtbaar te zijn. De rest van het jaar passen de meesten van ons zich aan bij de gelegenheid. Omdat je weet uit ervaringen uit het verleden dat jezelf zijn wel eens in pesterijen, boze blikken of zelfs fysiek geweld kan resulteren.”

Geen labels

ZaanPride kent diverse ambassadeurs. Eén van hen is de 17-jarige Boudine Griesdoorn. De Zaandamse vindt het een eer dat ze als ambassadeur is gevraagd. “Ik vind het belangrijk dat mensen niet meteen een label opgespeld krijgen. Zo van die is hetero en die is homo en die is bi. Je mag zijn wie je wilt zijn, vind ik. Het zou mooi zijn als dit ooit de standaard zou worden. Het is toch pijnlijk als je niet wordt geaccepteerd om wie je bent.”

Ondanks de jonge leeftijd strijdt Boudine al jaren voor de LHBTIQ-rechten. “Eigenlijk al vanaf het moment dat ik naar de middelbare school ging. Op de lagere school werd ik gepest en dat wilde ik niet meer op de middelbare school.’ Daar is ze in geslaagd. ‘En als het niet zo was, dan scheidden onze wegen. Hoe pijnlijk ook.”

Magisch

Frankie, Oscar en Boudine kijken uit naar de Zaanse Regenboogparade op 11 juni. “Dit is de eerste parade sinds de Coronapandemie. Vorig jaar werd er een mini-parade gehouden. Ik liep toen voorop. Het heeft iets magisch”, zegt Boudine. “Ik heb er erg veel zin in. Ik hoop alleen dat het weer ook meewerkt’, aldus Oscar. ‘Maar eigenlijk de hele ZaanPride is voor mensen uit de Zaanse LHBTIQ-gemeenschap vooral een week waarin je echt helemaal jezelf kunt zijn.”

Vrijdag 3 juni start de Zaanse Regenboogweek met het hijsen van de Zaanse Regenboogvlag dit keer bij het Zaanlands Lyceum. Daarmee wordt de week in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan officieel geopend.

De Zaanse Regenboogweek duurt van vrijdag 3 tot en met 11 juni. De Zaanse Regenboogparade begint zaterdag 11 juni om 15.00 uur vanaf het Stadhuisplein Zaandam. Later die dag is het ZaanPride Event in Cultureel Centrum Bullekerk vanaf 16.00 uur.

Op www.zaanpride.nl staat meer informatie.

Tijdens de opening van ZaanPride in 2021 bij molen de Bonte Hen sprak Frankie Vos (deels zichtbaar rechts) de burgermeesters van Zaanstad en Wormerland toe.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Alle deelnemers hebben ongelofelijk veel zin in het BouleVaart Festival’ Uitgaan 23 jun, 08:54
Afbeelding
Concert in Kerk van Krommeniedijk Uitgaan 23 jun, 08:46
Afbeelding
Hardloopfeest voor werkgevers én werknemers Sport 23 jun, 08:44
Afbeelding
Fietser en scooterrijder gewond in Westzaan 112-nieuws 23 jun, 02:27
Afbeelding
Brand op zolder van woning Zaandam 112-nieuws 22 jun, 21:17
Afbeelding
Steekincident in Zaandam 112-nieuws 22 jun, 13:04
Afbeelding
Zaanse textielkunstenares Giannina Rijsdijk schittert op ZomerSalon Royaal Uitgaan 22 jun, 12:01
Afbeelding
Optimist on Tour meert aan bij de Zaanse Schans Uitgaan 22 jun, 08:28
Afbeelding
Nol & Debora in ‘de Bul’ Uitgaan 22 jun, 08:21
Afbeelding
Expositie Schilderskring Zaanstreek Noord in Weefhuis Uitgaan 22 jun, 08:14
Afbeelding
HV Zaanstreek viert 60-jarig bestaan Sport 21 jun, 13:55
Afbeelding
Open Tuinendagen in Westzaan Algemeen 21 jun, 13:08
Afbeelding
‘Molenaarsambacht heeft onder jongeren zeker toekomst’ Algemeen 21 jun, 13:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief