Zaanstad in de race om Roze Zaterdag 2025 te mogen organiseren

Nieuws
Zaanstad uit zich als regenboogstad onder meer met wat in de volksmond het 'gaybrapad' wordt genoemd op de hoek Peperstraat, Gedempte Gracht en Westzijde.
Zaanstad uit zich als regenboogstad onder meer met wat in de volksmond het 'gaybrapad' wordt genoemd op de hoek Peperstraat, Gedempte Gracht en Westzijde. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTAD - De gemeente levert binnenkort het zogenaamde bidbook in bij Stichting Roze Zaterdagen. Daarmee is Zaanstad in de race om in 2025 Roze Zaterdag te mogen organiseren. In het bidbook staat op hoofdlijnen beschreven welke activiteiten er in 2025 georganiseerd kunnen worden in de gemeente die passen bij de doelstellingen van Stichting Roze Zaterdagen. 

‘Wij staan als stad achter onze lhbtiq+-inwoners’

Samen met partners zoals de Zaanse Regenboog en Bureau Discriminatiezaken zet de gemeente al langere tijd in op het tegengaan van discriminatie en het vergroten van de veiligheid en acceptatie van lhbtiq+-inwoners. “Wij willen dat iedereen in Zaanstad zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Helaas is dat nog niet overal het geval. Het organiseren van Roze Zaterdag draagt bij aan meer verbinding tussen de stad en de lhbtiq+-gemeenschap. Daarnaast geven we ook een sterk signaal af dat we als stad achter onze lhbtiq+-inwoners staan”, zegt wethouder Inclusie Gerard Slegers.

Acceptatie

Frank Vos, voorzitter van de Zaanse Regenboog geeft aan dat Roze Zaterdag belangrijk is. “Roze Zaterdag in Zaanstad helpt om de erkenning, acceptatie en zichtbaarheid van de gemeenschap te verstevigen. Als men niet ziet wie je bent, word je ook niet begrepen. Daarom is het zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en de dialoog aan te gaan, om zichtbaar te zijn.”

17 juni bekendmaking

Op 17 juni, tijdens Roze Zaterdag 2023 in Goes, maakt Stichting Roze Zaterdagen bekend welke stad het event in 2025 mag organiseren. Ieder jaar vindt het event plaats in een andere stad. Stichting Marketing Zaanstreek, De Zaanse Regenboog, Bureau Discriminatiezaken, Zaanse Horeca en gemeente Zaanstad hebben een programma op hoofdlijnen ontwikkeld en vastgelegd in een bidbook. De partners hebben samen met de Zaanse ondernemers, horeca, instellingen en verenigingen hard gewerkt aan een mooie en creatieve invulling van Roze Zaterdag in Zaanstad.

Zaanstad in alle kleuren

Bestaande en nieuwe evenementen worden gekoppeld aan het themajaar met als hoogtepunten de Zaanse Regenboogweek met de ZaanPride! en Roze Zaterdag. Roze Zaterdag is niet alleen een steun in de rug voor lhbtiq+-gemeenschap maar ook een mooie kans om Zaanstad nóg beter op de kaart te zetten. Het is goed voor de stad, voor de ondernemers en de culturele instellingen. Zaanstad in alle kleuren is dan ook het thema van het bidbook.

Uit concurrentieoogpunt houdt Zaanstad het bidbook geheim tot 17 juni. Het is een gewild evenement en de gemeente wil voorkomen dat andere steden inspiratie halen uit het Zaanse bidbook.