‘Ik schat kans dat Zaanstad Roze Zaterdag mag organiseren best hoog in’

Nieuws
'Out, loud & Proud; de kleurrijke Zaanse Regenboog Parade met naast links van burgemeester Hamming Frankie Vos.
'Out, loud & Proud; de kleurrijke Zaanse Regenboog Parade met naast links van burgemeester Hamming Frankie Vos. (Foto: David de Lange)

ZAANSTREEK – “De kans dat in Zaanstad over twee jaar de Roze Zaterdag mag organiseren schat ik best hoog in. De basis is gelegd met een goed ‘bidboek’. (een schriftelijk overzicht van wat men te bieden heeft-red). Met een inhoud dat breed wordt gedragen. Niet alleen door onze stichting, maar ook door de middenstand, diverse organisaties en de gemeente Zaanstad zelf”, vertelt Frankie Vos, voorzitter van de stichting De Zaanse Regenboog.

Week lang feest voor iedereen: ZaanPride van 2 tot en met 10 juni

Dit jaar is Goes de plek waar Roze Zaterdag wordt gehouden. Een kleurrijk evenement waar gemiddeld zo’n 15.000 bezoekers uit het hele land naar toe komen. Sinds 2002 beslist de stichting Roze Zaterdagen Nederland jaarlijks in welke stad de Roze Zaterdag wordt georganiseerd. Zaanstad wil als regenboogstad in 2025 ‘kleur bekennen’ door de thema- en feestdag naar zich toe te halen.

Hoe hard is deze ‘roze impuls’ in Zaanstad nodig? vroegen we aan Frankie Vos. “Heel hard. Net zoals het werk in onze stichting. Kijk, ik voldoe blijkbaar niet aan het stereotype beeld en loop weinig hand in hand met mijn partner over straat. Maar ik kreeg wél nare opmerkingen over mijn geaardheid toen ik in de publiciteit kwam en werd herkend bij het nota bene in mijn eigen straat huisvuil buitenzetten. Ook worden vriendinnen soms uitdagend met ‘meneer’ aangesproken, alleen om te treiteren. Of het uit de hand lopen van een burenruzie tot homohaat. Als stichting werken we aan je gesterkt voelen te mogen zijn wie je bent. Of je je nu ‘he’ of ‘ho’ - en alles wat er bij hoort aan gender identiteit of seksuele geaardheid – voelt. Je mag er zijn.”


Bij het ZaanPride Event op zaterdag 10 juni treedt ook Dionis Kelm op, gevlucht uit Rusland en een bekende artiest in de Oekraïne met zijn Sofia Rotaru tribute show.

Activiteiten

Zijn schoonvader noemde de inmiddels 65 jaar jonge Frank liefkozend Frankie. De Zaandammer nam juni 2018 de Facebookpagina Zaanse Regenboog-Zaandam Roze in beheer en maakte het tot een actieve organisatie. Vanaf oktober 2019 werd het officieel een stichting met inmiddels vier bestuursleden en een achterban van zo’n veertig onmisbare hulpkrachten. Er worden van allerlei activiteiten georganiseerd. Van vragenuurtje om antwoorden te vinden op wat je voelt qua geaardheid, regenboogborrels, een Pride Café, Regenboog Salons tot serieuze zaken als meelopen in de stille tocht op 4 mei, dodenherdenking. Zie www.dezaanseregenboog.nl voor meer informatie.

Regenboogstad

“Als stichting worden we inmiddels heel serieus genomen. Er is respect uit brede kring. Zaanstad heeft voor ons als Lhbtiq+ -gemeenschap ‘een poosje’ stilgelegen. Toen het COC in 1986 in de Zaanstreek stopte, was er pas weer meer zichtbaarheid toen de Zaanse activist Rijkjan Sikkel in 2015 een Zaans netwerk begon. Tot juni 2018 heeft het netwerk bestaan. Toen hield het helaas op. We hebben ook in 2019 gesprekken met het COC gevoerd om wat op te starten in Zaanstad. Maar dan zouden we een werkgroep van COC Kennemerland moeten worden. Wij wilden echter geen COC-werkgroep worden en begonnen onze eigen stichting”, licht de voorzitter toe.

Inmiddels is Zaanstad sinds 2015 Regenboogstad, ligt er een regenboognota met aanbevelingen om uit te voeren en is burgemeester Hamming ambassadeur van De Zaanse Regenboog. Zo liep hij, samen met zijn vrouw Roya Kashani, vol trots achter het spandoek mee in de Regenboogparade.

Vertrutting

Voor wie denkt ‘we weten het nou toch wel? Waarom toch die al aandacht?’ is het goed te weten dat zichtbaarheid en aandacht voor een ieder die lesbisch, homoseksueel, bi+, transgender, intersekse en queer is, nog altijd hard nodig is.

Frankie: “Helaas hebben we in Nederland ook te maken met vertrutting. Tegen de uitbundigheid van een Pride van de Lhbtiq+-gemeenschap wordt heel anders aangekeken dan bijvoorbeeld het bloot dat je ziet bij een tropisch carnaval parade. Het is toch ook absurd dat je raar wordt gevonden om je seksuele geaardheid of dat je niet voldoet aan het beeld van wat een ander vind hoe je eruit moet zien en hoe je je moet gedragen? Dat je daarvoor ook nog zo nodig ‘uit de kast moet komen’. Ik vind de genderdiscussie die er nu is fantastisch. Er is zoveel ruimte. Geen ‘he’ of ‘ho’. Je merkt dat de jeugd zoveel meer ontdekt. Er zijn ook zoveel variaties. Weg met die rare beladenheid.”


Het podiumprogramma van het ZaanPride Event wordt afgesloten door Miss Beulah, de Sweet Lady of Soul Music en dé funky soul-en dance classics zangeres. (Foto: Mike Zandoka)

ZaanPride van 2 tot en met 10 juni

Van 2 tot en met 10 juni wordt de ZaanPride gehouden. De Zaanse Regenboogweek die wordt gehouden in samenwerking met vele culturele en maatschappelijke partners. Iedere dag zijn er activiteiten op verschillende locaties in Zaanstad.

‘ZaanPride is mooie uiting van de kleurrijkheid en veelzijdigheid van Zaanstad’    

Zoals de expositie over het eerste lustrum van De Zaanse Regenboog. Er is een stadswandeling, jongerenfeest, muziek, een roze bingo, films, een quiz tot en met de grote parade op zaterdag 10 juni. Loop vanaf 12.00 uur mee vanaf het Stadhuisplein in de Out, Loud & Proud walk in de Zaanse Regenboogparade. Met aansluitend een ZaanPride Event in cultureel centrum Bullekerk met optredens van diverse artiesten, dansers, drag plus infomarkt en veel meer. Er zijn ook optredens van onder meer Glenn de Koning, rapper King Faisel, The House of Hopelezz, Miss Beulah terwijl de Juvat dansgroep voor een spectaculaire opening van de ZaanPride gaat zorgen. En stopt het in de Bullekerk, gaan de feesten door in het Damstraatje en bij café Het Pand.

Kleurrijkheid

“Op de ZaanPride kun mensen met alle mogelijk achtergronden ontmoeten. Waar je, zonder bang te zijn voor boze blikken, mag zijn wie je bent. Op de voorgaande edities werd een gevoel van vrijheid en ruimte ervaren. Wat eigenlijk elke dag zou moeten zijn… De ZaanPride is een mooie uiting van de kleurrijkheid en veelzijdigheid van Zaanstad.”

Zie het programma op de speciale website www.zaanpride.nl

Het podiumprogramma van het ZaanPride Event wordt afgesloten door Miss Beulah, de Sweet Lady of Soul Music en dé funky soul-en dance classics zangeres.
Bij het ZaanPride Event op zaterdag 10 juni treedt ook Dionis Kelm op, gevlucht uit Rusland en een bekende artiest in de Oekraïne met zijn Sofia Rotaru tribute show.