‘Noem ons Google Maps in het vinden van de weg van het geloof’

Nieuws
Pastoor George: “De boodschap die we tijdens Kerstmis uitdagen is eeuwig. Liefde, aandacht voor de ander, het zijn de sleutels voor duurzame vrede. Kerstmis is de boodschap van hoop. Verbroedering. Maar ook van actie!
Pastoor George: “De boodschap die we tijdens Kerstmis uitdagen is eeuwig. Liefde, aandacht voor de ander, het zijn de sleutels voor duurzame vrede. Kerstmis is de boodschap van hoop. Verbroedering. Maar ook van actie!" (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Zijn achternaam vloeiend uitspreken zal voor velen niet in één keer makkelijk afgaan. Bij het maken van een afspraak voor een interview kwam bij de schrijver van dit artikel de naam Paimpillil ook niet vloeiend over de lippen. “Wij zeggen gewoon pastoor George”, vertelde vrijwilligster Tineke Kosterink die de telefoon opnam in de pastorie van de Bonifatiuskerk in Zaandam. Die aanspreektitel is misschien wel passend voor de nieuwe pastoor annex deken dit jaar is aangesteld voor de zeven rooms-katholieke kerken in de Zaanstreek en IJmond. Want pastoor George is een gewone, zeer toegankelijke, goedlachse en vriendelijke mensenherder die we in deze kerstperiode aan het woord laten over de kerstboodschap anno 2023.


Het kerstverhaal is ook te zien in een van de gebrandschilderde ramen in de Bonifatiuskerk. 

‘Gewoon‘ pastoor George over de kerstboodschap in roerige tijden

“Mijn achternaam betekent ‘kleine kerk’. Dat past in de traditie van de kerk in het land waar ik oorspronkelijk vandaan kom, India. Daar heb je de Thomaschristenen. Volgens de traditie hangen wij het gedachtengoed van de apostel Thomas aan”, verklaart pastoor George zijn achternaam.

Inmiddels is hij een klein jaar in de Zaanstreek en IJmond actief. Hoe kijkt hij tegen deze regio aan?

“Ik geniet van de hartelijkheid van de bewoners hier. Het valt mij op dat er hier veel belangstelling is voor de dingen die we organiseren, zoals op de bijbelavonden en de diverse gelegenheden tot ontmoeting. Daarmee brengen we de kwaliteit van – noem het met mooie woorden - de missionaire kerk naar buiten toe. Daarbij wil ik graag dat extra stapje doen om kennis te maken. Zo ben ik altijd de laatste die de kerk uit gaat na de dienst om zoveel mogelijk bezoekers persoonlijk te kunnen spreken.”

12.000 rooms-katholieken

In de Bonifatiuskerk, waar pastoor George woont, komen zondags zo’n 200 mensen naar de dienst. Naast pastoor voor de 12.000 room-katholieken in de Zaanstreek is pastoor George door het bisdom gevraagd deken te worden voor de kerken in het genoemde verzorgingsgebied. Dat betekende na tien jaar afscheid nemen van zijn kerkgemeenschap in Haarlem en omgeving.

“Toen ik de vraag kreeg voor de Zaanstreek en IJmond heb ik ja gezegd omdat een nieuwe uitdaging altijd inspirerend is. Daarvoor was ik dertien jaar werkzaam in de stad Utrecht.”


Binnenkort wordt er een bijzonder kind geboren in een stal...  

Verbinding

Waardige titels als pastoor en deken horen bij de traditie van de Rooms-Katholieke Kerk maar kunnen ook een afstand scheppen tussen kerkelijk leider en de parochianen. Afstand is een woord dat niet voorkomt in het woordenboek van de nieuwe Zaanse voorganger. Verbinding, ‘er zijn’ voor de medemens, contact leggen; deze begrippen komen steeds weer terug in wat pastoor George graag ziet gebeuren.

‘Niet alleen maar praten, maar doen’

“En dan niet alleen er over praten maar doen! Niet alleen met de mond op zondag in de dienst bidden maar de dingen met je hart doen. Je hoort mij niet klagen over het aantal bezoekers in de kerken in de Zaanstreek en IJmond. Natuurlijk is een goed gevulde kerk tijdens de dienst fijn. Maar ik ben niet teleurgesteld als je wel gelovig bent maar nog niet naar de kerk gaat. Voorop staat dat je in de geest van Jezus handelt. Volgens Zijn normen en waarden je medemens bijstaat. Dat je in de praktijk brengt wat Hij predikte: ‘heb je naaste lief als jezelf’.”

Wat betekenen God en Jezus voor pastoor George?

“In één woord; alles. Het is de bron van liefde, van alles wat goed is. Wat je achtergrond ook is, hoe verschillend je ook bent, voor God maakt het niet uit. Hij biedt aan iedereen eenheid in alle vrijheid. Het enige wat Hij aan je vraagt is je daarvoor open te stellen om te ervaren.”

Waarom bent u pastoor geworden?

“Ja, waarom kies je daarvoor? Je voelt het. God kiest de mensen waar Hij aan vraagt er ‘te zijn’ voor de ander. Noem het een mystieke roeping in dienstbaarheid. Priester worden vind ik de beste manier om Christus te volgen. Dat begon in India toen ik zestien jaar werd met mijn opleiding tot priester. Geloof, troost en hoop brengen in diverse culturen past in mijn roeping om als Thomaschristen te leven en handelen.”

Maar waarom speciaal de Rooms-Katholieke kerk?

“Bij het roomse geloof horen ook mystieke elementen die God zichtbaar maken. De verbinding, de eenheid in verscheidenheid die je zo legt tussen de mens en het goddelijke vieren we tijdens onze diensten. Daar horen ook mooie rituelen bij.”

En hoe luidt die boodschap van God anno 2024? Is wat er 2000 jaar geleden gebeurde nog wel actueel?

“De boodschap die we tijdens Kerstmis uitdagen is eeuwig. De vrede die Jezus meegaf is gebaseerd op waarheid en in deze tijden nog belangrijker. Juist nu. Liefde, aandacht voor de ander, het zijn de sleutels voor duurzame vrede. Kerstmis is de boodschap van hoop. Verbroedering. Maar ook van actie! Het geboortefeest van Jezus als onze Verlosser maakt het beste in de mensen los.”

Ja, maar doe je dat dan?

“Alles is door liefde mogelijk. Eeuwige rijkdom is liefde. Aan ons als kerk is het de voeding te geven om je in je menszijn op te tillen, de weg te wijzen. Noem ons de Google Maps in het vinden van de weg van het geloof.”

Eh, …Google? Hoe modern is uw kerk vandaag de dag? Wordt de boodschap ook op bijvoorbeeld Facebook meegegeven?

“Facebook? Nee, dat is achterhaald. Vandaag de dag is A.I. actueel. Zo geef ik aan zo’n 65 jongeren in India les in Artificial Intelligence. Daarmee kunnen ze bijscholen en zich omhoog werken om een baan te vinden en zo uit de armoede te raken.”

We vieren dus de geboorte van het Licht dat 2023 jaar werd geboren, maar zijn we vandaag de dag ook lichtend voorbeeld in de wonderlijke digitale wereld voor de jeugd?

“Klopt. Om vandaag de dag verbinding te krijgen met jongeren doen we onder meer in Tilburg onderzoek naar hun belevingswereld. Met als doel een jongerenprogramma op te zetten in een taal die ze begrijpen. Het is aan ons als kerk zaak om niet over jongeren te praten maar wat te doen met de vragen die er bij ze spelen. Bij geloof hoort ook verdieping, de essentie van geloven. Tegelijk is dat in eerste instantie lastig voor jongeren. Terwijl ze wel zoekende zijn naar kwaliteit in hun leven. Aan ons is het om die verbinding te maken.”

Kerstnachtdiensten en samenzang

In de Bonifatiuskerk, Oostzijde 12, zijn er komend weekend allerlei activiteiten. Zo kun je zaterdag 23 december vanaf 15.00 uur samen kerstliederen zingen. De toegang is gratis en ook als niet-gelovige ben je van harte welkom.

Op zondag 24 december wordt het feest van de geboorte van Christus gevierd. Met om 17.00 uur een kinderkerstviering voor gezinnen. Om 19.00 uur een Thomaschristenviering naar Indiase traditie en om 22.00 uur een nachtmis voor de hele regio. Daaraan doen drie priesters mee en een projectkoor. Het is goed te weten dat je je alleen voor déze dienst wel een toegangskaart moet kopen. Dit in verband met de brandweervoorschriften en de opzet iedereen te kunnen laten zitten door het huren van extra stoelen. Kaarten kosten 2 euro en zijn nog te koop op donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur aan de pastorie én zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur in de kerk. Zie ook https://katholiekzaanstreek.nl/vieringen/

Rest nog af te sluiten met de boodschap aan onze lezers - in de geest van de Rooms-Katholiek Kerk – iedereen een zalig kerstfeest toe te wensen.

Binnenkort wordt er een bijzonder kind geboren in een stal...
Het kerstverhaal is ook te zien in een van de gebrandschilderde ramen in de Bonifatiuskerk.