Witte Donderdag 2024: wanneer en wat is het?

Nieuws
Het laatste Avondmaal.
Het laatste Avondmaal. (Foto: Leonardo Da Vinci)

REGIO - Rondom Pasen en Goede Vrijdag heb je ook Witte Donderdag. Maar wat is Witte Donderdag eigenlijk? En wanneer is het precies? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Witte Donderdag 2024!

Wat is Witte Donderdag?

Witte Donderdag is een belangrijke dag in het christendom, die deel uitmaakt van de Goede Week. Het herdenkt het laatste avondmaal van Jezus Christus met zijn discipelen voor zijn kruisiging. De term “wit” verwijst naar de zuiverheid en reinheid van deze gebeurtenis.

Tijdens de viering staat de symboliek van brood en wijn centraal, die Jezus met zijn volgelingen deelde. Christenen over de hele wereld komen samen voor speciale diensten en rituelen om dit moment te eren. Witte Donderdag markeert het begin van de paasviering en benadrukt waarden van gemeenschap, dienstbaarheid en opoffering.

Wanneer is Witte Donderdag?

Witte Donderdag valt in 2024 op donderdag 28 maart. Op deze dag herdenken christenen wereldwijd het laatste avondmaal van Jezus Christus met zijn discipelen, een belangrijk moment in de Goede Week die leidt naar Pasen. De datum varieert elk jaar, maar in 2024 valt het op 28 maart.

Is Witte Donderdag een vrije dag?

Witte Donderdag is geen officiële vrije dag in Nederland. Het markeert het Laatste Avondmaal volgens het christelijk geloof, voorafgaand aan Goede Vrijdag en Pasen. Werkgevers bepalen echter of werknemers vrij krijgen op Witte Donderdag, wat vaak afhangt van bedrijfsbeleid en individuele afspraken. Goede Vrijdag, de dag na Witte Donderdag, is echter wel een officiële vrije dag.

Wat moet je doen op Witte Donderdag?

Op Witte Donderdag nemen gelovigen deel aan speciale kerkdiensten ter herdenking van het laatste avondmaal van Jezus. Ze delen vaak in de communie, waar brood en wijn symbool staan voor Jezus’ lichaam en bloed. Het is een dag van bezinning, gebed en het overwegen van de betekenis van gemeenschap en opoffering.

Witte Donderdag en Goede Vrijdag

Witte Donderdag markeert het laatste avondmaal van Jezus voor zijn kruisiging op Goede Vrijdag. De connectie tussen beide dagen is cruciaal in de christelijke liturgie, waar Witte Donderdag het begin van de Goede Week aangeeft en Goede Vrijdag het hoogtepunt is van Jezus’ offer voor verlossing en vergeving van zonden.