Vang5-actie van HVZ geeft een opgeruimd gevoel

Nieuws
Deze groep van de Hengelsport Vereniging Zaanstreek haalde afgelopen zaterdag in twee uur tijd maar liefst meer dan vijftig zakken met zwerfafval van de oevers af.
Deze groep van de Hengelsport Vereniging Zaanstreek haalde afgelopen zaterdag in twee uur tijd maar liefst meer dan vijftig zakken met zwerfafval van de oevers af. (Foto: Evert Ruis)

ZAANSTREEK - Tijdens de landelijke opschoondag, afgelopen zaterdag, heeft de Hengelsport Vereniging Zaanstreek (HVZ) voor het eerst deelgenomen aan de Vang5-actie, een initiatief van Sportvisserij Nederland. Samen met de sportvisserijfederatie Midwest waren bijna veertig personen gemobiliseerd om de oevers van populaire Zaanse viswateren te ontdoen van zwerfvuil.

Meer dan vijftig vuilniszakken vol zwerfafval verzameld in twee uur tijd 

Voorzitter Wim de Vries verwelkomde zaterdag de deelnemers hartelijk in het HVZ-clubgebouw op sportpark Kalverhoek in Zaandam, waar de deelnemers voorzien werden van koffie en koek. Daarna was het tijd voor de groepsfoto waaruit blijkt dat zelfs de allerjongste Zaanse jeugd zich heeft ingezet voor de schoonmaakactie.

Ook Democratisch Zaanstad raadslid Peter Kranenburg was van de partij en prikte enthousiast mee langs de slootkanten. Dit is de opmaat naar zijn vertrek uit de Zaanse politiek begin april.

Diverse locaties

Vervolgens verspreidden de deelnemers, verdeeld in vier groepen, zich naar verschillende locaties, waaronder het Noordsterpark en de Watering in Wormerveer, het Jagersveld en de Jagersplas, en de Gouw te Zaandam.

Tussen de hagelbuien door werden de werkzaamheden voortvarend aangepakt. In slechts twee uur tijd werden meer dan vijftig vuilniszakken vol zwerfafval verzameld, variërend van plastic en glazen flessen tot snoepwikkels, plastic zakken en piepschuim. De gemeente Zaanstad had dertig afvalzakhouders beschikbaar gesteld en zorgde voor de afvoer van de gevulde vuilniszakken.

Opgeruimd gevoel

Na afloop keerden de deelnemers enthousiast en met een opgeruimd gevoel terug naar het HVZ-clubgebouw, waar ze genoten van soep en broodjes. De kinderen werden beloond met een goodybag en prijzen bij het inleveren van een volle bingokaart. De spontane reacties van de deelnemers maakten duidelijk dat dit initiatief voor herhaling vatbaar is.