‘Roeien op zee is wel even wat anders dan op de Zaan’

Sport
'Wij geven niet op en strijden tot aan de finish in Barcelona. En zeker als eerste Nederlandse team!”
'Wij geven niet op en strijden tot aan de finish in Barcelona. En zeker als eerste Nederlandse team!” (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Ilse, Ineke, Noortje en Tanja gaan onder de naam Rowing4ties in juli roeiend de strijd aan tegen het Human Papilloma Virus (HPV). Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker, keelkanker, anuskanker en peniskanker veroorzaken. Het viertal roeit in drie dagen van Ibiza naar Barcelona. Een tocht over zee van zo’n 300 kilometer in het kader van de Noman’s Mediterranean Ocean Rowing Races.

Zaans viertal roeit als team Rowing4ties van Ibiza naar Barcelona

Noortje – geboren in Koog aan de Zaan– en Tanja uit Koog aan de Zaan hebben zelf te maken gehad met het virus dat kanker veroorzaakt. Tanja: “Een paar jaar geleden werd bij mij voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt. Je wereld staat dan even op z’n kop. Helemaal omdat ik nog een kinderwens had.”

Noortje vult aan: “Gelukkig hebben wij beiden een relatief kleine operatie gehad. Hierbij is een stukje van de baarmoedermond verwijderd. Onze baarmoeder hoefde gelukkig niet weggehaald te worden. Helaas heeft niet iedereen dat geluk.”


‘Nog maar 290 kilometer roeien en dan zijn we er ‘al’.... 

Bewustwording

De gebeurtenis heeft op Noortje en Tanja diepe indruk gemaakt. “Het virus was aanwezig, maar zelf hebben wij er niks van gemerkt. Er waren lichamelijk nog geen tekenen. Wat als we er niet op tijd bij waren geweest?”, zegt Tanja. Bewustwording is voor beide dames belangrijk. Noortje: “Let goed op, weet dat dit kan en sla bijvoorbeeld geen uitstrijkje over.”

Strijden tot de finish

Met de zogenoemde Noman’s ‘to End HPV”-roeirace’ in Spanje willen de dames samen met hun vriendinnen Ilse en Ineke geld inzamelen voor het goede doel. Met de opbrengst wil de organisatie van de roeirace voor wereldwijde dekking van genderneutrale HPV-vaccinatieprogramma’s zorgen en daarmee vijf procent van de kankers in de wereld terugbrengen.

Ineke, ook woonachtig in Koog aan de Zaan: “Normaal roeien wij op de Zaan. Roeien op zee is wel even wat anders.” Ilse vult aan: “Het wordt een pittige tocht, zowel fysiek als mentaal. Maar wij geven niet op en strijden tot aan de finish in Barcelona. En zeker als eerste Nederlandse team!” 


Je moet maar durven, op open zee roeiend van Ibiza naar Barcelona.

Financiële steun

Het is mogelijk team Rowing4ties te steunen. Donaties zijn mogelijk op de Stichting Rowing 4ties, rekeningnummer: NL38INGB 0101 6648 42 “Alle beetjes helpen! Deze financiële steun komt geheel ten goede van het goede doel To End HPV”, aldus het viertal.

Wie meer wil weten over de race kan kijken op https://www.nomancampaign.org/ocean-rowing of Instagram/Facebook: rowing4ties. Wie wil sponsoren kan een mailtje sturen naar rowing4ties@outlook.com

 In drie dagen van Ibiza naar Barcelona roeien. Een tocht over zee van zo’n 300 kilometer...
Afbeelding