‘Je moet toch wat laten zien, ik wil in de ring niet voor schut staan’

Sport
Sydney Swart en zijn trainers die hem extra goed klaarstomen voor de wedstrijd.
Sydney Swart en zijn trainers die hem extra goed klaarstomen voor de wedstrijd. (Foto: aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN – “Ik hou wel van een sportieve uitdaging. Maar boksen, nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Toch heb ik ja gezegd toen aan mij werd gevraagd of ik mee wilde doen aan het Business Boxing Zaanstad Gala. Los van je inzet voor het goede doel, is het een heel leuke groep die nu aan het trainen is voor 13 april”, stelt Richard ‘The Hammer’ Halberstadt. Hij is een van de amateurboksers die de ring in gaat bij het Topsportcentrum tijdens het Business Boxing Gala dat wordt georganiseerd door de Junior Kamer Zaanstreek.

Richard ‘The Hammer’ en Sydney ‘de kastelein is een topper’ trainen voor Business Boxing Zaanstad Gala op 13 april

Lachend zegt hij: ‘Ik ben met m’n 53 jaar de oudste van het stel, maar conditioneel zit het wel goed. In ons bedrijf hebben we ook een sportgym. Als je je lichaam fit houdt, ben je ook een fitte werknemer voor je bedrijf.”

Hoe hoog schat hij zijn kansen in? “Als ik een goede dag heb, én m’n zenuwen in bedwang kan houden, ga ik als winnaar de ring uit.” Zijn tegenstander mag oppassen voor zijn gevaarlijke rechtse. “Maar meer van mijn techniek verklap ik niet.”


Richard ‘The Hammer’ Halberstadt.  - (Foto: aangeleverd)

Sponsor opbrengsten

Het doel van dit gala is niet elkaar knock-out te slaan maar een geweldige gala-avond met topopbrengst voor het goede doel. Aan Richard zijn inzet zoveel mogelijk geld bijeen te garen zal het niet liggen. Zijn tussenstand stond deze week op 1350 euro. De opbrengsten per gesponsorde bokser zijn te volgen op www.businessboxingzaanstad.nl

‘Zet ‘m op lastige jongen’

“Ik heb ongelofelijk voor het goede doel gelobbyd onder mijn WhatsApp contacten”, zegt de eigenaar van Zuiver, het bedrijf in woninginrichting met kantoor in Westzaan, tevreden. Dat zijn achterban vertrouwen in hem heeft, blijkt uit de reacties bij de donaties voor zijn sponsoring. Van betitelingen als ‘Pak ze Richard The Hammer Halberstadt’ tot ‘zet ‘m op lastige jongen’ en ‘je bent gek’.

Sydney Swart: ‘Ik ben best competitief ingesteld’

Zou Richard in de ring komen te staan tegen Sydney Swart (51 lentes), dan zal hij toch een aardige kluif krijgen om als winnaar eruit te stappen. Want de eigenaar van cafés De Juffer en Café Swart op de Dam in Zaandam traint zelfs meer dan de drie keer per week die de groep al maandenlang doet.


Syndey Swart. - (Foto: aangeleverd)

“Ik heb in mijn jeugd gebokst”, zegt Sydney. “Los van de Junior Kamer-groepstrainingen oefen ik onder leiding van mijn oude jeugdtrainer Henk Prins en zijn zoon Rene. Ja, je moet toch straks wat laten zien! Ik wil straks in de ring niet voor schut staan. Ik ben best competitief ingesteld en vind het leuk om fysiek in de weer te zijn.”

Kastelein is een topper

Ook zijn sponsors geven Syndey een hart onder de riem mee in opmerkingen als ‘Dit mag niet langer duren dan ‘twee rondes!!’, ‘De kastelein is een topper’ en ‘KO ronde 1’.

Goede sfeer

Ook bij de horecaondernemer zijn woorden te horen als ‘het doel is niet het licht uit elkaar ogen te slaan, maar geld op te brengen voor het goede doel.’ Tegelijk proef je bij beide mannen een stevige inzet om te winnen. Zowel Syndey als Richard roemen de goede sfeer in de groep.

“Trainen is al echt heel leuk. Los van het feit dat jezelf fitter wordt, leer je van elkaar”, stelt Sydney. “Er is een enorme cohesie. We steunen elkaar, geven tips. Echt heel leuk”, vult Richard aan.

Goede doel

De 24 sporters die nu al maandenlang trainen gaan het gevecht met elkaar aan voor de Zaanse stichting Hee6. Menig Zaanse scholier heeft op het recreatieterrein van buurtschap Hee op Terschelling het schoolreisje beleefd. De Junior Kamer Zaanstreek probeert zoveel mogelijk geld in te verzamelen zodat Hee6 kan verduurzamen. Zo is er geld nodig voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar ook de keuken heeft z’n beste tijd gehad.

Syndey heeft als scholier ook zelf daar een schoolreisje meegemaakt. “Maar toen sliepen we in oude legertenten. Hee6 is een begrip in de Zaanstreek en heel goed gekozen goede doel om je voor in te zetten. Los daarvan vind ik het heel leuk met mijn oude trainer en zijn zoon mezelf klaar te stomen voor het boksgala.”

Sponsoring

Er zijn allerlei mogelijkheden om de sporters te sponsoren. Dat kan individueel of als sportief bedrijfsuitje op niveau. Kijk voor de mogelijkheden op www.businessboxingzaanstad.nl

Derde editie Business Boxing Zaanstad gala met opbrengst voor Zaanse stichting Hee6 | Al het nieuws uit Zaanstad (rodi.nl)

Sydney Swart.
Afbeelding
Richard 'The Hammer' Halberstadt.