6x tips voor meivakantie in Zaandam 2023 (en omstreken): wat is er te doen?

Uitgaan
De Zaanse Schans is een populaire attractie om te bezoeken in de meivakantie 2023.
De Zaanse Schans is een populaire attractie om te bezoeken in de meivakantie 2023. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – De meivakantie in Zaandam 2023 is een feit. Wat biedt Zaandam en de Zaanstreek meer dan de Zaanse Schans of het Hembrugterrein? Tips voor trips in dit artikel!

Tip 1: de Zaanse vaarten, poldersloten en plassen

Het vaarseizoen is weer begonnen. (al werkt het weer nog niet echt mee) De beste plek voor warme dagen is natuurlijk op of aan het water. De Jagersplas, het Twiske en de vele terrasjes aan de Zaan: ook in de Zaanstreek kun je prima terecht als de temperaturen hoger worden. Natuurlijk deze dagen wel even goed het weer in de kieren houden zodat je geen plensbui over je heen krijgt.

Tip 2: Breng een bezoek aan het Forteiland

Het Forteiland is een historisch fort uit de negentiende eeuw en is te bereiken per boot vanuit IJmuiden. Het eiland biedt diverse activiteiten voor jong en oud, zoals rondleidingen, workshops en spelletjes. Bezoekers kunnen ook genieten van het mooie uitzicht op zee en de omringende natuur.

Tip 3: Maak een fietstocht langs de Zaanse Schans

Oké, iedere Zaankanter kent de Zaanse Schans. Maar wist je dat de omgeving van de Zaanse Schans zich prachtig leent om te verkennen per fiets? Er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar die langs de molens en de mooie natuurlijke omgeving voeren. Onderweg zijn er tal van pittoreske dorpjes, historische gebouwen en gezellige cafés om te bezoeken. Meer informatie over een fietstocht de meivakantie in Zaandam? Zie: https://www.zaans.nl/zien-en-doen/fietsen


Maak een fietstocht.  

Tip 4: Ga naar het Hemmeland

Het Hemmeland is een natuurgebied aan de rand van Monnickendam, op slechts een half uurtje rijden van Zaanstad. Hier kunnen bezoekers genieten van de rust en schoonheid van de natuur. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes beschikbaar en bezoekers kunnen ook genieten van het strand en het water. Perfect als uitje in de meivakantie in Zaandam!

Tip 5: Aai de dieren op Kinderboerderij Rooswijk

Kinderboerderij Rooswijk in Zaandijk en is al bijna 40 jaar een belangrijk begrip in de buurt. Het is een gezellige, knusse kinderboerderij voor het hele gezin. Kinderboerderij Rooswijk grenst aan de ene kant aan de Muziekschool en het Gezondheidscentrum Rooswijk maar aan de andere kant zijn ze omringt door prachtig groen en liggen ze aan een aftakking van de Zaandijker Sluissloot. De meivakantie in Zaandam biedt de ideale tijd om hier eens een bezoek aan te brengen.

Tip 6: Bezoek het Natuurmuseum

Het Natuurmuseum, Thijssestraat 1 in Zaandam is een interactief museum waar kinderen van alles kunnen leren over de natuur. Er zijn verschillende tentoonstellingen en activiteiten, zoals het onderzoeken van dieren en planten, het bouwen van een vogelhuisje en het ontdekken van de bodem van de Zaanstreek. Tijdens de meivakantie in Zaandam is dit de ideale plek voor een dagje uit.


Een educatief uitje voor de kinderen in het Natuurmuseum.

Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke activiteiten, historische bezienswaardigheden of gewoon een ontspannen uitje met het hele gezin, de Zaanstreek heeft voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Fijne meivakantie in Zaandam!