Oud Mai Tai-zangeres Lisa Noya presenteert met trio NoyaLohyNoya nieuwe cd

Uitgaan
Lisa Noya lanceert zaterdag 6 april samen met haar gezelschap NoyaLohyNoya hun gloednieuwe cd tijdens het concert in de Vermaning Wormerveer.
Lisa Noya lanceert zaterdag 6 april samen met haar gezelschap NoyaLohyNoya hun gloednieuwe cd tijdens het concert in de Vermaning Wormerveer. (Foto: Dirk Karten)

WORMERVEER – Wat op vijfjarige leeftijd begon met zingen in de Molukse kerk in Wormerveer bracht haar onder meer zestien jaar samen optreden met Karin Bloemen, zes jaar met Berget Lewis in haar formatie Gospeltrain meezingen én zelfs een Tipparade notering met de meidengroep Ragazza. Ze zong in de jaren ’90 zes jaar bij het trio Mai Tai, die in de jaren ’80 een grote hit hadden. De muzikale carrière van Lisa Noya (54), geboren en getogen in Wormerveer, is ronduit indrukwekkend. Op zaterdag 6 april lanceert ze samen met haar gezelschap NoyaLohyNoya hun gloednieuwe cd. Natuurlijk in Wormerveer!

‘Mijn oom Nippy Noya noemt onze stijl ‘wereldjazz’

“Ik ben dol op de mooie akoestiek van De Vermaning. Het is zo lekker hier te mogen spelen aan de Zaanweg 57. Bovendien is het fijn samenwerken met de mensen die de Vermaning beheren”, stelt Lisa met een brede glimlach.

‘Een liefde’

Er is jarenlang gewerkt aan het album met de titel Satu Cinta. De titel betekent ‘Een liefde’ – voor lagu-lagu - in het Moluks. Ho! Wie nu afhaakt door te lezen, mist het verhaal achter de unieke cd. Want, ja, op het album zijn Molukse folksongs te horen. Oftewel ‘lagu-lagu’ ([spreek uit: laa-ghoe, songs die vaak begeleiding hebben van instrumenten zoals gitaar, piano en drums) Satu Cinta is ook een album met (h)eerlijke jazzachtige nummers geworden. “We eren met deze titel onze gemeenschappelijke liefde voor de Molukse folkmuziek”, aldus Lisa.

Van Rob de Nijs tot Doe Maar

“Mijn oom Nippy Noya noemt onze stijl ‘wereldjazz’. Misschien een toegankelijkere benaming”, stelt Lisa. Wie een beetje muziekkennis heeft en de naam Nippy Noya hoort, zal met respect de naam van de befaamde percussionist uitspreken. De oom van Lisa – inmiddels 78 jaar - maakt nu deel uit van het gezelschap NoyaLohyNoya maar speelde met artiesten uit binnen- en buitenland. Dat deed hij op meer dan 200 albums die niet in één genre zijn te vangen.

Hij stond op de planken met musici als Bert Kaempfert, Jan Akkerman, Rosa King, JJ Cale, Golden Earring, Doe Maar en de Duitse rockster Udo Lindenberg. Verder gaf hij ruim 20 jaar les aan het Conservatorium. Nippy Noya speelde ook in de band van Rob de Nijs maar werd vooral bekend als congaspeler in de band Massada.


Het trio NoyaLohyNoya treedt vooral op Pasar Malams op en andere culturele gelegenheden.  - Foto: Herbert Dekkers

‘Volg je gevoel’

Lisa: “Nippy denkt muzikaal buiten de gebaande paden. Hij zei ‘volg je gevoel. Doe geen concessies. Hou het puur’ als ik de nummers op de cd anders wilde zien. Daar ben ik heel blij mee want het resultaat is echt heel mooi geworden.”

Fijngevoelig gitaarspel

Gitarist Wim Lohy is het derde groepslid die op de cd te horen is. Hij is een Molukse zanger, gitarist en componist. Wim Lohy studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en gaf ook klassieke gitaarlessen. Zijn fijngevoelige gitaarspel sluit perfect aan bij de warme, heldere en jazzy stem van Lisa.

Geluk

“Ik heb het geluk mijn zangtalent van huis uit mee te hebben gekregen”, zegt Lisa die steeds in haar muzikale leven op de juiste momenten op de juiste plek is geweest. Zo zag Mai Tai zangeres Carolien de Windt in 1993 de hoes van de meidengroep Ragazza waar Lisa destijds in zong. De zangeressen hadden in 1989 een bescheiden hit met het nummer I believe in Miracles.

“Carolien zag in mij wel het derde groepslid voor Mai Tai. Daar ging ik; 23 jaar jong. Ik heb zes jaar bij Mai Tai gezongen”, vertelt Lisa. Saillant detail: Inmiddels zingt Lisa weer bij Mai Tai, maar nu in de backing vocals.

Rijdende trein

Lisa zag de wereld toen ze vervolgens op tournee ging met de zanger Haddaway, bekend van zijn hitsingle What Is Love waarmee hij een nummer één notering in dertien landen had. “Ik stapte met hem ín een rijdende trein’. We reisden overal naar toe. Hij was echter niet zo blij toen ik in 1994 overstapte naar Mai Tai. Daarna kwam ik terecht in de la Bloemen band van Karin Bloemen. Daar heb ik circa zestien jaar bij gezongen, vanaf 2000. In 2001 werd ik moeder en toerde ik in Nederland alle theaters langs met Karin. Ik hoefde niet perse meer op tournee in het buitenland en in onze cultuur gaat gezin en familie voor”, zegt Lisa beslist. Hoe fijn hecht de familieband is, bleek tijdens het interview in De Vermaning. Lisa’s moeder was gezellig meegekomen.

Trio NoyaLohyNoya

Maar het muzikale bloed kruipt ook waar het niet kan komen en dus werd in 2013 het trio NoyaLohyNoya een feit. De muzikanten treden vooral op Pasar Malams op en andere culturele gelegenheden. Op hun nieuwe, eerste, album zingen ze over de Molukse cultuur en hoe de eerste generatie de gedwongen migratie naar Nederland heeft ervaren. Maar ook een Engelstalig nummer als Songbird is op de cd te horen.

Herkenbare songs

“We zingen op Satu Cinta ook over heimwee naar de Molukken. Melancholische, soft-soul songs. Maar ook uptempo nummers over gezellig samen met de familie eten op het strand. We hebben een paar heel herkenbare nummers van eigen teksten voorzien, zoals Het Dorp van Wim Sonneveld. En een nummer van Sting. Die zingen we niet na, maar maken er een eigen versie van”, licht Lisa toe.

Kamp Westerbork

Het album is opgedragen aan de Molukkers die op 21 maart 1951 als eerste generatie naar Nederland kwam. De vader en moeder van Lisa – tweede generatie - kwamen op respectievelijk twee- en driejarige leeftijd naar ons land, in de hoop ooit terug te kunnen keren naar hun vaderland. Net zoals 12.000 anderen. Het is niet voor te stellen, maar moeder Noya werd in eerste instantie naar kamp Westerbork ondergebracht. Lisa, zelf derde generatie: “Ze zag daar nog kleding en andere dingen liggen van de Joden die daar waren vergast…”

Veel Molukkers van de eerste en tweede generatie zwierven jarenlang van kamp naar kamp voordat ze een eigen woning konden betrekken. “Als kind vond ik dat niet zo heel erg want vaak ging het om grote gezinnen. Zo had je altijd vriendjes waarmee je kon spelen”, aldus Nus Leiwakabessy, de ervaring van een Molukse inwoner uit Koog aan de Zaan.

Concert in Vermaning

De cd kost 15 euro en wordt opgedragen aan de eerste en tweede generatie. Dat betekent niet dat er louter droevige volksmuziek op te horen is. Het is een fijne luister-cd met dertien prachtige nummers geworden. Die zijn in de professionele Style Sound Studio in Roosendaal spatzuiver opgenomen.

Wie een voorproefje wil horen, is zaterdag 6 april welkom bij het concert in De Vermaning in Wormerveer. Aanvang 20.15 uur, entree 12,50 euro. Tegelijk een gelegenheid de cd te kopen want hij is pas later te koop of alleen tijdens hun optredens. Kijk daarvoor op www.lisanoya.com

Afbeelding