Open Dag bij Havens en Vaarwegen in Zaandam

Uitgaan
Het gemaal bij de sluis van Zaandam.
Het gemaal bij de sluis van Zaandam. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Havens & Vaarwegen viert op zaterdag 13 april de Dag van de Binnenvaart. Er is tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te doen in en rondom het Havenkantoor in Zaandam. Bezoekers kunnen gratis een kijkje nemen in de Centrale Post op het Havenkantoor, waar vijftien Zaanse bruggen op afstand worden bediend. Ook liggen er verschillende schepen aan wal waar bezoekers aan boord kunnen of zelfs een rondje mee kunnen varen.

In de Centrale Post op het Havenkantoor worden Zaanse bruggen en sluizen op afstand bediend door ‘nautische operators’. Achter de schermen doen zij belangrijk werk; jaarlijks varen er zo’n 6.400 binnenvaartschepen en 3.000 recreatievaartuigen over de Zaan, die de operators allemaal veilig door de bruggen en sluizen leiden. Samen vervoeren de binnenvaartschepen meer dan 2 miljoen ton aan goederen, wat gelijk staat aan zo’n 60.000 vrachtwagens. Op 13 april vertellen de medewerkers graag meer over het werk van Havens & Vaarwegen op en rond de Zaanse wateren.

Kom aan boord en vaar mee

In de buurt van het Havenkantoor liggen verschillende schepen waar bezoekers aan boord mogen. Iedereen mag een kijkje nemen in de machinekamer en stuurhut van bijvoorbeeld een stoomschip, een sleepboot en een brandblusboot. De schepen liggen langs de Prins Hendrikkade, de Burcht en de Bodekade. Bezoekers kunnen zelfs een rondje meevaren op één van de patrouilleboten van de gemeente of op een ruim 100 jaar oud stoomschip!

Muziek

Rondom het Havenkantoor zijn er nog genoeg andere dingen te doen. Bij de Hondsbossche Sluis leer je over de historie door vrijwilligers die de sluis bedienen. Er staan verschillende kraampjes bij het Havenkantoor met informatie over nautische opleidingen en het Kapiteinskoor komt langs voor een optreden. Alle activiteiten in en rondom het Havenkantoor zijn gratis te bezoeken.

De Open Dag duurt tussen 10.00 en 16.00 uur en speelt zich af op verschillende locaties in en rondom het Havenkantoor aan Westkade 2.