Fiets mee tijdens ‘Ommetje Nauerna’

Uitgaan
Molen De Pauw, de enige hennepklopper ter wereld.
Molen De Pauw, de enige hennepklopper ter wereld. (Foto: Dirk Karten)

NAUERNA - ‘Ommetje Nauerna’ is een fietstocht door het zuidelijk deel van het Oer-IJ en boven het Noordzeekanaal. Je kunt op 20 april en 18 mei starten vanuit Café de Vlonder in Nauerna. Hieraan kunnen maximaal tien personen deelnemen. Voor deze speciale dag is dit oude café weer opengesteld en ‘staat de koffie klaar’. 

Het ambacht van waard bestaat tenslotte sinds mensenheugenis en doet nog steeds dienst. Na een korte presentatie, met gebruik van prachtige kaarten, over de geschiedenis van het Oer-IJ, waar buurtschap Nauerna aan grensde, gaat de excursie onder meer over de Noorder IJ en Zeedijk.

Molen De Pauw

Langs deze dijk moest elke landeigenaar in de twaalfde eeuw op zijn eigen ‘hobrede’ een stuk dijk aanleggen zodat het verveende land van onder meer de Assendelverpolder beschermd werd tegen de grillen van het Oer-IJ. De excursie gaat ook langs de Liniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam die op de lijst van UNESCO staat. De excursie eindigt met een bezoek en rondleiding aan Molen De Pauw in buurtschap Nauerna. 

Tijdens deze fietsexcursie laten Oer-IJ gidsen de deelnemers het landschap ‘lezen’ vanuit de ontstaansgeschiedenis. En is blijft ruimte om te fantaseren over hoe het er in achterliggende eeuwen uit moet hebben gezien.

Opgeven

Start zaterdag 20 april en zaterdag 18 mei: 10.00 uur vanaf Café De Vlonder. Opgeven via info@oerij.eu (graag met mobiele nummer en mailadres), deelname 5 euro p.p. (komt ten goede aan de Stichting) + entree molen + koffie. Tip: neem regenkleding, drinken en goede conditie mee. Bij zeer slecht weer volgt afbericht. De excursie eindigt uiterlijk 13.30 uur. Bij afzegging tijdig melden a.u.b.