“De muziek die ik maak, is wat ik voel en wie ik ben”

Uitgaan
Nick Schilder 18 april in Zaantheater.
Nick Schilder 18 april in Zaantheater. (Foto: Rahi Rezvani)

ZAANDAM - Nick Schilder ziet uit naar, zoals hij zelf zegt, de thuiswedstrijd van 18 april in het Zaantheater. Daar treedt hij om 20.00 uur op met zijn Singer Songwriter Show tijdens zijn theatertour. Daarbij is zijn nieuwe solo EP Dancin’ alone net gereleased en geeft hij eind dit jaar zijn eerste soloconcert in de RTM Stage van Rotterdam Ahoy.

Nick Schilder kijkt uit naar ‘thuiswedstrijd’ in Zaantheater op 18 april

Door Irina Hoffer

“Zo’n allereerste solo theatertour is veel leuker dan verwacht”, vertelt Nick. “Het voelt als mezelf opnieuw uitvinden. Ik begon op mijn achtste al met gitaarspelen en de nummers die veel voor me hebben betekent komen langs.” Dat varieert van singer-songwriters van vroeger tot nu, maar hij speelt steeds meer eigen werk tussendoor want ook zijn nieuwe songs met dance vibe worden steeds bekender.

Deephouse en clubs

Het is schakelen na deel te zijn geweest van de twee-eenheid met Simon. “Voor ik aan deze solocarrière begon, maakte ik mijn hoofd leeg. Ik vroeg me af hoe het zou zijn als ik niet muziek had gemaakt als het duo Nick & Simon. Wat als ik niet uit Volendam kwam, maar gewoon van de ene dag op de andere dag op de aarde neergezet werd? In het Engels zingen voelde goed. Ik luister al veel naar deephouse en een vriend van me nam me tijdens onze vakanties op Ibiza regelmatig mee naar clubs. Waardoor ik al veel in aanraking kwam met het genre. Het genre muziek dat ik nu maak is singer-songwriter, ontvankelijk voor elektronische invloeden.”

Verbinding met publiek

Het solo-pad is totaal anders dan de bekende Nick & Simon-liedjes. Door mensen in de muziekindustrie werd het hem aan alle kanten afgeraden in verband met grote concurrentie en de fanbase die al aanwezig was. “Natuurlijk komt daar dan nog de vraag bij: wat als het niet lukt. Wat ga je dan doen?” Dat zorgde dat hij zich soms best faalangstig voelde. “Het was een opluchting dat mijn nieuwe muziek verbinding vond met het publiek. De songs Dancin’ alone, Shatterproof en Realize zijn goed opgepikt op de radio en het bereik groeit. Dat betekent dat ik mijn vak nog jarenlang kan doen op dit niveau.”

Eigen wereld creëren

Teksten zijn voor Nick heel belangrijk. Dancin’ alone is niet alleen een liefdeslied, het lied geeft ook weer waar hij op dit moment staat in zijn carrière. “Het gaat ook over eenzaamheid. Het kan soms ook krachtig zijn om in je eentje opnieuw je weg te vinden. Zonder deel te zijn van de twee-eenheid die ik eerst was met Simon. Ik voel me meer en meer op mijn gemak als solo-artiest. En door de ervaringen die ik opdoe in de theaters, ga ik nu al met een heel ander gevoelig podium op met mijn band dan in het begin.” Nick kon de hele show zelf invullen met liedjes die het meest voor hem betekend hebben. Zo kon hij zijn eigen wereld creëren. “Iedere keer weer heb ik bij een optreden zin om naar het theater te gaan en de show neer te zetten.” 

Schaakambassadeur

Zijn ambassadeurschap voor de Dutch Chess Association staat daarom even op een laag pitje. Het opzetten van een carrière is hard werken en dat vraagt alles wat hij in zich heeft: al zijn ervaring en creativiteit en een strikte arbeidsethos. “Als ik achterin de auto naar een concert ga of van een concert terugkom, schaak ik nog wel op een app op mijn telefoon. En natuurlijk volg ik het nieuws in de schaakwereld. Het liefst speel ik langere partijen op een zaterdagmiddag, maar dat kan nu even niet.” Volgens Nick kan een spel complex zijn, maar je kan in 10 minuten de regels leren en een spelletje spelen. “Ik geef vaak aan kinderen aan dat het ook leuk is om een schaakspelletje te doen in plaats van te gamen. Je hoeft helemaal geen professional te zijn om het leuk te vinden.” 

Oprecht en persoonlijk

Hoewel Nick diepgang in zijn teksten belangrijk vindt, is Tequila een voorbeeld van een luchtige, losse track. “Toch is dat lied ook van toepassing op wie ik ben. Ik ben nooit zo into alcohol geweest, maar op mijn zestiende, met mijn vriendengroep, wel weer op zoek naar een leuke vriendinnengroep op de dijk. Daar gaat Tequila dan weer over”, laat hij met pretlichtjes in zijn ogen weten. “Het liefst maak ik liedjes die zo persoonlijk mogelijk zijn en uit het leven gegrepen. Daar gaat kracht van uit. Shatterproof heb ik bijvoorbeeld geschreven na de breuk en nu volg ik de weg omhoog met Dancin’ alone. Ik probeer mijn songs zo oprecht en persoonlijk mogelijk te maken, niet gewoon een catchy popnummer te realiseren. De muziek die ik maak, is wat ik voel en wie ik ben.”

Gitaar en gemberthee

NIck kijkt wel wat de toekomst brengt. Een haalbaar doel is een radiohit in Duitsland, waar zijn muziekgenre populair is. Maar succes en resultaat is niet het belangrijkste doel. Belangrijk is het om een goede focus te hebben. “Ik bekijk het zo: we gaan gewoon een beetje op avontuur en dan zien we wel. Elke keer begin ik gewoon weer opnieuw met een nieuw liedje. Gewoon met mijn gitaar op schoot, gembertheetje erbij, muziek maken in mijn studio met andere singer songwriters vind ik het allerlekkerst. Op die manier kan ik mijn allerbeste werk ooit maken.”

Kijk voor kaarten op https://zaantheater.nl/nl/theater/agenda/seizoen-2023-2024/nick-schilder/