Alkmaars Praethuys op verantwoorde en veilige manier weer open!

Algemeen
Er is alle tijd voor een gesprek in een veilige ruimte.
Er is alle tijd voor een gesprek in een veilige ruimte. (Foto: Keesnan Dogger) )

ALKMAAR - Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld kan ’t Praethuys aan de Westerweg 50 in Alkmaar - in stapjes, op verantwoorde en veilige manier - weer open. “Wij zijn blij voor onze gasten, die wel een heel taaie periode achter de rug hebben: èn geconfronteerd worden met kanker, èn de deur niet uit kunnen, èn uitstel van oncologische behandeling omdat corona voorrang had”, laat Praethuys-voorzitter Kees van Straaten weten.

’t Praethuys is in 2002 opgericht en was aanvankelijk gehuisvest in het familiehuis van het Noordwest Ziekenhuis. Inmiddels is het huis al jaren te vinden op de Westerweg 50 in Alkmaar, waar het drempelloos steun, aandacht en geborgenheid biedt aan mensen die geconfronteerd worden met kanker bij zichzelf of bij hun naasten. Kees van Straaten: "Wij hebben het idee dat mensen met kanker door de coronacrisis nog meer dan anders in een isolement zijn geraakt. Met elke keer de angst om naar buiten te gaan. Sowieso bestaat bestaat er schroom bij kankerpatiënten en vinden zij het lastig om ergens op af te stappen. Wij willen die drempel in 't Praethuys maar wat graag slechten."

Helpende hand

"Maar", vervolgt Van Straaten: "Het gaat in ons huis nu wel een klein beetje anders want de inloop wordt vanaf heden veranderd in een 'welkom op afspraak'. Gasten kunnen vijf dagen per week bellen van 10.00 tot 13.00 uur zodat zij op korte termijn een afspraak krijgen waarbij een gastvrouw/heer voor hen klaar zit. Dan is er alle tijd om tijdens een gesprek in een veilige ruimte te horen wat het probleem precies is, zodat gericht een helpende hand geboden kan worden. In huis gelden uiteraard de nodige hygiënische maatregelen."

Beeldbellen

Voor kinderen gelden minder strikte voorwaarden. "Daarom zullen onze jeugdgroepen de komende maanden eerder herstarten. De inloop in onze dependance in Heerhugowaard in de praktijk van Ann Taveirne gaat eveneens weer open, maar ook daar geldt: eerst een afspraak maken. Wél hervatten de psychologen in ons huis hun spreekuren, daarbij gaat het om één op één gesprekken. Voor de start van de overige activiteiten is nu helaas nog geen ruimte. Ondanks alles proberen we zo goed als mogelijk contact te houden met bestaande gasten door middel van telefoon of beeldbellen."

Warme uitstraling

"Recent is onze website geheel vernieuwd. Daar kunnen bezoekers allerlei manieren vinden ter ontspanning, tips en informatie, verwijzingen naar zinnige sites en tot slot naar onze activiteiten die hopelijk na de zomer weer mogelijk zijn", zegt Van Straaten waarna hij besluit met: "In de tijd dat ’t Praethuys de afgelopen weken gesloten was, hebben wij van de gelegenheid gebruik gemaakt om het interieur te restylen. Het geheel is wat moderner geworden en kreeg een warmere uitstraling. Wij heten iedereen dan ook weer onvoorwaardelijk welkom. Onze zorg is gratis."

www.praethuys.nl. Telefoon: 072-5113644. info@praethuys.nl

Inloop is veranderd in een welkom op afspraak.