Lucebert in Stedelijk Museum Alkmaar

Cultuur
Lucebert.
Lucebert. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Stedelijk Museum Alkmaar staat met een grote overzichtstentoonstelling stil bij het honderdste geboortejaar van kunstenaar Lucebert. De tentoonstelling 100XLucebert is van 30 maart tot 1 september te zien.

100XLucebert toont honderd schilderijen, tekeningen, unieke geluidsopnames en andere objecten van dit dubbeltalent. Kunstenaar Michael Tedja reageert op het beeldende werk van Lucebert in de tentoonstelling Het Diagonale Instituut. De twee tentoonstellingen openen op 30 maart voor publiek en zijn te zien tot en met 1 september 2024. Lucebert is een van de bekendste Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen (NH), op een steenworp afstand van Alkmaar. Hij heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nagelaten. De tentoonstelling is een uitnodiging aan bezoekers om door te dringen tot de innerlijke belevingswereld van dit dubbeltalent. Conservator Hélène Webers werkte nauw samen met de erven van Lucebert om zo dicht mogelijk zijn leven en werk te naderen. Zij zegt over de tentoonstelling: “De tentoonstelling 100XLucebert toont het leven en werk van Lucebert in al zijn facetten. Lucebert wás zijn werk. Door de 100 objecten op volgorde te zetten loop je mee met zijn ontwikkeling en zit je dicht op zijn huid. We volgen hem via zeven hoofdstukken die beginnen bij zijn kinderjaren en eindigen bij het laatste onvoltooide schilderij dat in zijn atelier hing ten tijde van zijn overlijden in 1994.”

Het Diagonale Instituut - Michael TedjaSchrijver, dichter en beeldend kunstenaar Michael Tedja verbleef in 2023 enkele maanden als artist-in-residence in het Luceberthuis in Bergen. Daar ontwikkelde hij een serie schilderijen op doek en papier. Met dit werk reageert hij op het beeldende werk van Lucebert, maar ook op diens status als cultureel icoon. De werken worden gedurende de tentoonstelling regelmatig gewisseld. Tegelijk met deze tentoonstelling verschijnt een roman van Tedja met dezelfde titel: Het Diagonale Instituut. De werken van Michael Tedja, gemaakt in opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar zijn zowel in het museum als in de Grote Kerk van Alkmaar te zien.