‘We hebben goed nieuws te melden’

Algemeen
Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte (Foto: Pixabay)

REGIO - Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kwamen tijdens de persconferentie met goed nieuws. De derde stap in het heropeningsplan gaat op zaterdag 5 juni in. Rutte: “Een coronapersconferentie op vrijdag, dat doen we niet zomaar. We hebben dan ook goed nieuws te melden. Alle eerdere prognoses lijken uit te komen. Daarom durven we de volgende stap uit het heropeningsplan op 5 juni te zetten.”

Rutte: “Het is een groot moment. Stap drie betekent feitelijk dat er een einde komt aan de lockdown. De beperkingen zijn niet meer zo streng als ze waren.” Op 5 juni worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast:

- Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 4 mensen per dag. Ook de maximale groepsgrootte buiten gaat naar 4 personen.

- Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. 

- Musea, bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. 

- De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. 

- Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open.

- Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel.

- Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter. 

Stap 4

De vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast. Ook zijn dan onder voorwaarden en met 1,5 meter afstand of met toegangsbewijzen, evenementen met doorstroom (dus zonder vaste zitplaatsen) toegestaan. Zoals festivals, concerten en kermissen. Dit geldt ook voor dansgelegenheden zoals discotheken en nachtclubs. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt.