Gedeputeerde Ilse Zaal: ‘Meedoen aan de OVNH is het zó waard’

Algemeen
Ilse Zaal op werkbezoek bij TommyTomato.
Ilse Zaal op werkbezoek bij TommyTomato. (Foto: OVNH)

REGIO - Op 17 mei 2023 is het weer zover: dan wordt duidelijk wie komend jaar wordt verkozen tot Onderneming van het Jaar. In drie categorieën (MKB, Grootbedrijf en De Belofte) strijden Noord-Hollandse ondernemingen om deze felbegeerde titel. Felbegeerd? Jazeker, want als winnaar ga je naar huis met zoveel meer dan de eer, aldus gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ilse Zaal. 

Belangrijke rol

“De ondernemingen die zich jaarlijks aanmelden zijn enorm belangrijk voor de provincie”, vertelt Zaal, die zich nu al verheugt op de aanmeldingen. “Ze zorgen voor de economische groei van Noord-Holland, voor werkgelegenheid, maar vervullen ook een belangrijke maatschappelijke rol. Denk maar eens aan TommyTomato, winnaar van De Belofte in 2022. Dit bedrijf zorgt sinds 2020 voor warme, vegetarische lunches op basisscholen om kinderen te laten proeven van diverse soorten gezonde smaken. Of wat dacht je van Marcel’s Green Soap, het bedrijf dat zich bezighoudt met verduurzaming van schoonmaakmiddelen en het productieproces dat hieraan vast zit? Met de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland geven we organisaties met innovatieve en sociale ideeën een podium.”

Vergroot netwerk

Het winnen van de titel Beste Onderneming van Noord-Holland in de eerdergenoemde categorieën staat niet op zichzelf. Ilse: “Los van de eeuwige roem en een noemenswaardig prijzenpakket levert het winnen van de OVNH zoveel meer op. Meerdere ondernemingen die er eerder al met de winst vandoor gingen geven aan hun netwerk flink te hebben vergroot dankzij de verkiezing. En hoe slim is het om mee te doen met de verkiezing en jezelf zo ‘in the picture’ te zetten voor toekomstig personeel?” Ook kan het nog voor extra media-aandacht zorgen, zo vertelde Drystack - winnaar in de categorie MKB-Klein - al eerder aan Rodi Media. “We kregen zelfs verzoeken vanuit Australië”, aldus oprichter Dennis Deen. “En wat veel ondernemingen ook waarderen is dat we na het bezoek aan de winnaars een juryrapport opstellen, met hierin verbeterpunten waar tot nu toe elk bedrijf zich dankbaar op heeft gestort. De komende winnaar van De Belofte krijgt Ruben van Pelt van Dobbi als coach, een oud-winnaar en succesvol ondernemer. Zo brengen ondernemingen elkaar ook onderling stappen verder.”

Innovatieve oplossingen

In de jury zitten dit jaar naast Zaal ook vertegenwoordigers van verkiezingspartners RSM, Randstad, ABN-AMRO en Nationale Nederlanden en Labré Advocaten. Waar gaat Zaal zelf specifiek op letten tijdens het jureren? “Belangrijk voor mij is ‘hoe gaat een organisatie met haar personeel om?’ Maar ook duurzame initiatieven tellen voor mij flink mee. En in deze tijd van extra energiekosten ben ik ook erg benieuwd naar hoe bedrijven dit op een innovatieve manier oplossen.”

Grootbedrijven gezocht

Zaal laat weten uit te kijken naar de bedrijfsbezoeken als straks in mei 2023 de winnaars bekend zijn. “Ik verheug me nu al op de inspiratie die we daar weer zullen opdoen.” Of ze nog een tip heeft voor deelnemende ondernemingen? “Zeker, allerbelangrijkste oproep is natuurlijk ‘doe mee met de OVNH’, het kan je immers zoveel moois opleveren! Vooral in de categorie Grootbedrijf is er nog genoeg ruimte voor aanmeldingen. En nu kennen we in Noord-Holland nogal wat bescheidenheid bij bedrijven, maar laat anders iemand anders een motivatie schrijven. Bijvoorbeeld een van je klanten. Echt, deelnemen aan de OVNH-verkiezing is het zo waard!”

Over de OVNH

De 16e editie van de OVNH is op 10 oktober van start gegaan. Iedereen kan kandidaten aanmelden tot 8 januari 2023 via het aanmeldformulier op OVNH.nl. Daar vind je ook de aanmeldcriteria. De finale vindt op 17 mei 2023 plaats in de Phil in Haarlem.