Lezing Historische Vereniging Koedijk

Nieuws
De lezing van de HVK gaat over de bruggen in Alkmaar.
De lezing van de HVK gaat over de bruggen in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

KOEDIJK - Historische Vereniging Koedijk (HVK) houdt maandag 29 april om 20.00 uur een lezing in Ontmoetingscentrum De Rietschoot aan Saskerstraat 22 in Koedijk. In de lezing over bruggen in Alkmaar bespreekt Lucas Zimmerman het verhaal van negentien bestaande en verdwenen bruggen, die zo een beeld geven van de verscheidenheid aan bruggen in Alkmaar. 

De compacte binnenstad van Alkmaar lag binnen de Singelgracht, van het eind 16e tot in het begin van de 19e eeuw. Dat is grotendeels nog zo, na het aanleggen van het Noord-Hollands Kanaal. De stad is wel in tweeën geknipt. Een gedeelte van de binnenstad is daardoor niet meer als zodanig zichtbaar. Dat is een van de veranderingen die de stadsontwikkeling en het waterpatroon te zien geven. Alkmaar heeft z’n 500 bruggen. De meest bekende en bijzondere daarvan liggen binnen de huidige en voormalige Singelgracht. Van de ruim 75 bruggen die de binnenstad heeft gekend, zijn er nog 47 over, de meeste met hun eigen verhaal en anderen met alleen een plek op de kaart. Spreek je in ons vlakke land over bruggen, dan heb je het meestal ook over water waar ze overheen liggen. Daar zit een verhaal in dat onderzocht en beschreven moest worden: de ‘Bruggengeschiedenis van Alkmaar’. Welke grachten kwamen en zijn weer gedempt? En welke grachten bleven of zijn weer teruggekomen? Dat alles als introductie op de bruggen met naam en type aanduiding, voor zowel de vervallen bruggen als de nog aanwezige bruggen. En wat betekende “In verband met de tegenwoordige buitengewone omstandigheden” in de wet van 4 april 1940 voor de bruggen?

Vooraanmelding is verplicht en kan via penningmeester@historisch-koedijk.nl. De lezing is voor iedereen toegankelijk; leden van de vereniging krijgen voorrang bij verdeling van de beschikbare plaatsen. Toegang is gratis.